Foto: Mymuesli

Mymuesli: Från nätet till fysiska butiker

I internets barndom upptäckte många möjligheten att komplettera sina fysiska butiker med e-handel. Mymuesli är däremot ett företag som valt att gå åt motsatt håll. Den webshop som företaget öppnade 2007 har utvecklats till en kedja med 40 fysiska butiker.

– Det handlar om att öka tillgängligheten och bekvämligheten för kunderna – samma skäl som ligger bakom amerikanska Amazons beslut att öppna sin första fysiska butik i Seattle i höstas, säger Max Wittrock som grundat företaget tillsammans med studentkompisarna Hubertus Bessau och Philipp Kraiss. 

Affärsidén bakom Mymuesli bygger på att kunderna komponerar sin egen favoritmüsli. Totalt ingår över 80 olika ekologiska ingredienser i sortimentet som tillsammans ger inte mindre än 566 biljarder olika kombinationsmöjligheter.

– Det är omöjligt att hantera manuellt. Hela vårt DNA bygger på digitalisering, förklarar Max Wittrock.

De första två åren var försäljningen koncentrerad till nätet. Men 2009 öppnades den första butiken i Passau, öster om München, och 2012 en andra vid Viktualienmarkt centralt i München. Numera har Mymuesli butiker i Tyskland, Österrike, Schweiz och Storbritannien. Under våren 2016 tar man steget in i Nederländerna och Sverige med butiker i centrala Stockholm och Täby Centrum.

– Den svenska marknaden passar oss med sina goda frukostvanor, säger Max Wittrock.

Inför etableringen har Mymuesli anlitat Tysk-Svenska Handelskammaren som ställt upp med tjänster inom juridik, översättning, bokföring och löneadministration.

– De har varit till mycket god hjälp under etableringsprocessen, understryker Max Wittrock.

Mymuesli AB