Granits butik i tyska Köln

Foto: Granit

Granit lockas av likheter med Norden

Funktionella produkter som skapar ordning och reda. Det är framgångsreceptet för den svenska inredningskedjan Granit.

– Tanken med våra produkter är att de ska förenkla tillvaron så att människor får tid att leva, säger vd Katarina Grapengiesser.

Granit startades 1997 av entreprenörerna Anett Jorméus och Susanne Liljenberg med tonvikt på produkter för förvaring. Smarta förvaringslösningar utgör fortfarande grundstommen i sortimentet, men har sedan dess också kompletterats med andra funktionella produkter som till exempel glas, porslin, kläder och väskor.

Noggrant förberedd etablering

Granit har i dag 13 butiker i Sverige samt två i Norge respektive Finland. I början av december 2014 öppnades den första butiken utanför Norden – närmare bestämt på Ehrenstraße i centrala Köln.

– Flera skäl talar för Tyskland, inte minst att det är en stor och geografiskt närbelägen marknad, men även har stora likheter med den nordiska, framhåller Katarina Grapengiesser.

Etableringen förbereddes noga i samarbete med Tysk-Svenska Handelskammaren, som bland annat svarade för rådgivning kring producentansvaret för återvinning av förpackningar, elektronik och batterier samt en grundlig utvärdering av marknadsförutsättningarna. Marknadsanalysen pekade på Berlin, Hamburg och Köln som lämpliga etableringsorter.

Planer på flera nya filialer

– Att valet föll på miljonstaden Köln berodde på att vi hittade en bra lokal i centrum. Men det är möjligt att vi snart går vidare till någon av de andra städerna. Målet är att öppna ytterligare en butik i Tyskland under 2015, förklarar Katarina Grapengiesser.