Ett leksakståg som har utrustats med Ekkonos AI-lösning

Foto: Ekkono Solutions

Ekkonos AI-lösning skördar framgångar i Tyskland

Varbergsbaserade Ekkono Solutions utvecklar maskininlärning för sakernas internet med så kallad edge-teknik. Anslutna produkter kan lära in det normala tillståndet och beteendet för ett visst användningsområde och på så sätt förutsäga kommande händelser. Företag kan till exempel använda lösningen för proaktivt underhåll och driftoptimering.

Flera stora svenska industriföretag samarbetar redan med Ekkono och sedan Hannovermässan 2019 har denna innovativa startup siktet inställt på den tyska marknaden. Genom Ignite Sweden fick Jon Lindén, vd på Ekkono, kontakt med Tysk-Svenska Handelskammaren som i sin tur kopplade ihop bolaget med tyska storföretag såsom SAP och Schaeffler.

– Tysk-Svenska Handelskammarens kontakter var ovärderliga för oss. Vi fick så bra samarbeten med tyska företag att det la grunden för oss att bilda bolag i Tyskland och medverka på Hannovermässan med egen monter, säger Jon Lindén.

Att arbetet redan burit frukt vittnar den nyliga utmärkelsen i German Innovation Awards om som kom bara veckor efter att företaget utnämndes till en av vinnarna av Red Herring Top 100 Europe.

Hittills har Ekkono Solutions riktat in sig på industriell automation och fordonsindustrin men framöver ska även energibranschen med smarta elnät och batterier bearbetas.