Foto: QPAD

Bättre spelresultat tack vare QPAD:s produkter

Datorspelsbranschen växer så det knakar och omsätter numera mer än både film- och musikbranschen tillsammans. QPAD är ett företag som specialiserat sig på utveckling och tillverkning av så kallad gamingutrustning som till exempel tangentbord, datormöss, headsets och musmattor för datorspelare.

– Det som skiljer våra produkter från standardutrustning är den höga prestandan. Om spelaren till exempel kan sänka känsligheten på datormusen och använder en stor musmatta ökar precisionen, förklarar Louise Magnuson, produktansvarig på QPAD.

QPAD startade redan 1992 och är idag ett av de ledande företagen inom sitt område med en omsättning på närmare 50 miljoner kronor.

– Det finns givetvis multinationella bolag som är mångdubbelt större än vårt. Men vår affärsidé bygger på att konkurrera med kvalitet framför kvantitet – ungefär som Bang & Olufsen inom ljud och bild, förklarar Louise Magnuson.

Satsar på Tyskland

Tillverkningen är förlagd till fabriker i Sverige och Kina och försäljningen sker via de stora elektronikkedjorna som Mediamarkt, Elgiganten och Teknikmagasinet. 2015 inleddes en intensiv satsning på den tyska marknaden där det finns ett regelverk som styr producenternas ansvar för förpacknings- och elektronikåtervinning.

– Samma regler finns i flera länder – men de tyska reglerna är klart krångligast. Därför anlitar vi Tysk-Svenska Handelskammaren som nu sköter den löpande kvartalsredovisningen, inte bara för Tyskland, utan även för Frankrike och Storbritannien. Det är en fantastisk hjälp som vi inte klarar oss utan, understryker Louise Magnuson.