Tyska bildelningsföretaget Drive Now har etablerat sig i Stockholm.

Foto: David Ulrich/Drive Now

Drive Now: Nytt hyrbilskoncept ger maximal flexibilitet

Åker du mest kollektivt men behöver bil ibland, till exempel när du ska flytta möbler eller storhandla på väg hem från jobbet? I så fall kan Drive Now vara någonting för dig.

– Drive Now är varken ett vanligt hyrbilsföretag eller bilpool, utan är ett friflytande koncept med ”carsharing”. Kunderna kan hämta och lämna bilarna var som helst. Flexibiliteten blir samma som med en egen bil, säger Fredrik Ellsäter, vd för Drive Now i Sverige.

Hela modellen bygger på digitalisering med all information samlad i en app. I appen kan kunden hitta och reservera bilen, låsa upp den och kommunicera med servicecentralen. När man inte behöver bilen längre är det bara att parkera den var som helst på laglig plats. Parkeringsavgiften sköts automatiskt via mobiluppkopplingen.

– Kunden behöver heller inte bestämma i förväg hur länge man ska använda bilen, utan kan köra den så länge man vill, förklarar Fredrik Ellsäter.

Drive Now, som är samägt av BMW och hyrbilsföretaget Sixt, startade i München 2011 och finns numera i nio städer i Europa, inklusive Stockholm. Totalt har företaget 580 000 registrerade användare och en bilflotta med 4 000 BMW- och Minimodeller, varav 20 procent är elbilar.

– Den primära målgruppen är storstadsmänniskor med tillfälligt behov av bil, säger Fredrik Ellsäter.

Sedan etableringen i Stockholm hösten 2015 har Drive Now ett samarbete med Tysk-Svenska Handelskammaren som bland annat sköter all löneadministration.