fyrskeppet, Konferenz, Abendessen, Dinner, Schiff, Boot, urban, lambertson, Deutsch-Schwedische Handelskammer

Annorlunda konferensmiljö på Fyrskeppet i Stockholm

Fyrskeppet är inte vilken mötesplats som helst utan en fest- och konferensanläggning på ett fyrskepp förtöjd vid vackra Biskopsudden på Djurgården i Stockholm. Urban Lambertson, ägare och vd, berättar här om skeppets historik, hur det är att bedriva en verksamhet på vatten och varför så många företag väljer just Fyrskeppet för sina konferenser och ledningsgruppsmöten.

Tysk-Svenska Handelskammaren: Fyrskeppet är mer än bara ett skepp. Kan du kortfattat berätta om verksamheten och era tjänster?

Urban Lambertson: Framförallt är det en kreativ mötesplats för företag och andra intressegrupper som vill bryta vardagens mönster och tänka nytt i en inspirerande och unik miljö. Det runda bordet i fyrtornet med 360 graders utsikt över farleden, den stora kompassen i salongens parkett är några av de saker som förstärker analogi och koppling till den utveckling och riktning våra kunder ofta söker. För ledningsgrupper och arbetsgrupper är det en utmärkt plats för kalibrering av verksamhetskompass och strategiutveckling mot nya mål. Våra gäster väljer servicenivå utifrån behov och önskemål, där vi kan även erbjuda exklusiva middagar med egen kock och fullservice. Om så önskas erbjuder vi även insatser för utveckling av individ, grupp, verksamhet.

Hur kommer det sig att skeppet omvandlats till sin nuvarande verksamhet?

Fyrskeppet som är byggt 1898 på Kockums varv totalrenoverades 1990 till det skick det har idag. Det byggdes om helt. En sann entreprenör, Per-Erik Eriksson, stod bakom insatsen. Under två och ett halvt år lade han ned själ och hjärta till det vi kan uppleva idag. Till en början byggdes skeppet om till bostad. Borrad bergvärme och full komfort året runt gör just det här fyrskeppet helt unikt. Sedan cirka 10 år tillbaka används det till företagsverksamhet och event, men den varma ”hemma hos-känslan”, den finns kvar.

Idag inhyser skeppet en modern verksamhet som kan erbjuda alla tänkbara faciliteter där företag och ledningsgrupper med hjälp av den marina miljön och den naturliga kopplingen till begrepp som hav, fyr, riktning och kompass kan arbeta med budskap och ”kalibrera sina kompasser mot ställda mål”.

Vänder ni er främst till företag eller även till privatpersoner?

Det blir lite både och, men vårt fokus ligger mest på företag. Det är just den kreativa miljön för utveckling av individ, grupp och verksamhet som vi ser är den största potentialen med vår fina anläggning.

Vilken är den mest förekommande bokningen?

I veckorna är det mest företagens ledningsgrupper och arbetsgrupper för kreativa möten samt exklusiva middagar i salongen som lockar. På helgerna har vi under perioden maj till september bokat för bröllop, då ofta större sällskap på vår evenemangsponton med cirka 80-120 personer.

Att bedriva verksamhet på ett skepp bjuder säkerligen på en del utmaningar. Hur skiljer det sig åt att driva en rörelse på en båt kontra på land?

Egentligen är inte skillnaderna så stora. Vårt fyrskepp är extra rymligt då det inte har någon motor och motorrum att ta hänsyn till. Bergvärme och vatten samt luftburen värmeväxlare ger full komfort i hela fyrskeppet. Vi är anslutna till vatten och avlopp. Vi ligger fast förankrade, men det är klart, det gungar till lite lätt ibland – men det är ju charmen med att vara på båt, det hör till.

Hur ser säsongen ut över året? Har ni några speciella aktiviteter inför kommande högtider?

Under sommarhalvåret kan man hyra hela anläggningen, det vill säga fyrskeppet samt ponton med möjlighet att även hyra ett evenemangstält på hela 280 kvadratmeter stor yta för större arrangemang för företagskonferenser, privata bröllop och högtidsfester. Året runt erbjuds fyrskeppet med salongen, biblioteket, baren akterdäck, tornrummet samt nedre däck med stort kök, lounge och två sovrum, varav en svit med bastu och jacuzzi. I decemberveckorna kommer vi att erbjuda ett fint julbord för sällskap upp till 40 personer. Just i år kommer vi att ha ett julbord på temat Asian Fusion med traditionella råvaror i fräscht asiatiskt format. Vi återkommer löpande med temamenyer per högtid och säsong. Fyrskeppet kan även abonneras på nyårsafton vilket är en unik upplevelse – fyrverkerier behöver inte köpas in!

Ni är medlem i Tysk-Svenska Handelskammaren. Vilken nytta drar ni av medlemskapet och våra tjänster?

Vi på Fyrskeppet hade ett samarbete med Tysk-Svenska Handelskammaren gällande en konferens. Där skapades ett ömsesidigt intresse av varandra och vi ville även vara en del av ert affärsnätverk. Vi är nu nya som medlemmar. Jag är nyfiken och intresserad av att lära mig mer av de individer och företag jag får möjlighet att träffa vid våra kommande möten. Jag vill även ge medlemmarna möjlighet att pröva på Fyrskeppet som plats för kreativa möten och/eller exklusiva middagar. (Håll utkik på våra sidor med medlemserbjudanden. Reds anm.)

I vår serie Månadens medlem träffar vi varje månad en företrädare för ett av Tysk-Svenska Handelskammarens runt 1150 medlemsföretag och får en inblick i bolagets verksamhet och aktuella frågor.