Foto: Indiska

Indiska - Svensk butikskedja med indisk profil

En svensk butikskedja med indisk profil i Tyskland - det är familjeföretaget Indiska.

Indiska grundades 1901 och drivs sedan början av 1950-talet av familjen Thambert. Nu har man gått in i Tyskland som första land efter Norden. I början av november 2014 öppnades en butik i köpcentret Hamburger Meile, fem stationer från Hauptbahnhof i Hamburg.

– Vi har stora förväntningar på vår satsning i Tyskland och har hittills mötts av ett stort intresse för vårt unika koncept, säger Claes Fahlberg, etableringschef på Indiska.

Första butik utanför Norden i Hamburg

Förutom Tyskland har Indiska 100 egna butiker i Sverige, Norge och Finland samt en franchisebutik på Island. Sortimentet består av både inredningsartiklar och dammode med inspiration från Indien. Alla produkter är av egen design och cirka 70 procent är producerade i Indien.

– Att valet föll på Tyskland beror på att den tyska marknaden, framförallt i norr och öster, har stora likheter med den skandinaviska. Vår strategi går också ut på att marknadsföra oss som ett svenskt företag – fast med indisk profil, förklarar Claes Fahlberg.

Stöd från handelskammaren

Inför etableringen i Tyskland anlitades Tysk-Svenska Handelskammaren, bland annat för rådgivning kring bolagsbildning, arbetsrätt och hyresavtal samt producentansvaret för återvinning av förpackningar.  

– Den tyska marknaden är stor och svår. Därför behövs en partner som kan lotsa rätt. Men nu är vi på plats och om allt går som planerat räknar vi med att öppna fler butiker i Tyskland på sikt, främst i Hamburg och Berlin, säger Claes Fahlberg.