Röd lastbil från Scania

Foto: Scania

Webbinarium: Tysk-svensk samverkan för en fossilfri transportsektor

Transporter står för en stor del av de globala CO2-utsläppen. Denna sektor utgör således en stor utmaning för att nå de uppsatta klimatmålen i Parisavtalet och måste därför förändras i grunden. Vilken roll har det tysk-svenska näringslivet och hur kan det påskynda omställningen till en fossilfri transportsektor?

Tysk-Svenska Handelskammaren bjuder in till ett webbinarium som syftar till att följa upp det tysk-svenska innovationspartnerskapet och det påbörjade samarbetet kring elvägar, att samla nyckelpersoner både från den tyska och den svenska sidan och därigenom gemensamt skapa en tysk-svensk kraftsamling där följande frågor står i fokus:

Hur kan näringslivets konkreta behov av en snabb utbyggnad av elvägar bidra till att omställningen till energieffektiva och fossilfria transporter får en skyndsam utveckling? Vilka vidare åtgärder krävs? Hur kan Tyskland och Sverige gemensamt intensifiera arbetet kring elvägar för ökad samhälls- och affärsnytta?

Innehåll

Studien ”The Pathways Study” kom fram till att övergången till fossilfria transporter både är möjlig och finansiellt attraktiv utifrån ett samhällsperspektiv. För att kunna hantera de föreliggande utmaningarna och öka takten på förändringsarbetet kommer samarbeten över sektorsgränser vara nödvändiga.

Webbinariet öppnas upp med en beskrivning av nuläget från politiskt håll där vi får ta del av Tysklands och Sveriges respektive agenda kring ”elvägar”. Nyckelaktörer inom området elektrifiering med experter från Scania, Siemens, H&M Group, E.ON, Ericsson samt DB Schenker medverkar och därmed involveras samtliga delar inom transportvärdekedjan i diskussionen.

Vi kommer även att belysa tysk-svenska best practises för att visualisera redan genomförda aktiviteter och projekt inom området, som Powertrain Manufacturing for Heavy Vehicles Application Lab (Fraunhofer - KTH) och VDI/VDE Innovation + Technik. Vi avslutar med en bilateral paneldebatt för att ta tempen på den aktuella situationen, lyfta möjligheter och konkretisera vidare åtgärder och steg för en skyndsam utveckling av elektrifieringen av vägar. Självfallet ges även tillfälle för publiken att ställa frågor och inkomma med kommentarer.

Webbinariet hålls på engelska och modereras av Therese Larsson Hultin, utrikesanalytiker på SvD.

10.00 Welcome
  • Ninni Löwgren Tischer, German-Swedish Chamber of Commerce
  • Per Thöresson, Ambassador of Sweden to Germany
  • Manfred Schüler, Deputy Head of Mission, German Embassy in Stockholm
10.10 Opening speech: Status regarding electrified roads in Germany and Sweden since the Innovation Partnership Agreement in 2017? Strategy, measures and financial resources.
  • Florian Pronold, Parliamentary State Secretary in the Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety
  • Lena Erixon, Director General, Swedish Transport Administration
10.30 The needs and contributions of the industry to the transformation towards fossil-free commercial heavy transport and electric road systems
  • Magnus Höglund, Head of Charging Solutions, Scania
  • Fredrik Boije, Head of Global Logistics, H&M Group
  • Johan Mörnstam, Senior Vice President, Energy Networks Europe, E.ON

10.40

Best Practice and experience from implemented German-Swedish co-operations regarding electrified road transports

• Jannik Henser, CEO of Powertrain Manufacturing for Heavy Vehicles Application Lab – a cooperation between the Swedish KTH and German Fraunhofer
  • Britta Sommer, VDI/VDE Innovation + Technik, demo project for electrified roads in Germany, co-operations between different players
11.00 German-Swedish panel discussion: How can we jointly speed up the transformation to fossil free heavy transports and electrified roads? Added values and pre-requisites? Suggestion of specific actions
  • Lena Erixon, Director General, Swedish Transport Administration
  • Mikael Leksell, CEO Sweden and Nordics, Siemens
  • Stefan Koetz, CEO Germany, Ericsson
  • Karsten Keller, CFO, DB Schenker Europe

11.30 Summary by the moderator, action plan from all parties of the triple helix participating in the event

För vem

Webbinariet riktar sig till det tysk-svenska näringslivet, myndighetsrepresentanter och riksdagsledamöter samt forskning. Det är kostnadsfritt att delta, men anmälan krävs.

Webbinariet genomförs i samarbete med Tysk-Svenska Handelskammarens medlemsföretag Scania, H&M Group, E.ON, Siemens och Ericsson, sammanslutningen The Pathways Coalition, som alla representerar olika delar av transportvärdekedjan. Samverkan sker även med Tyska Ambassaden Stockholm och Svenska Ambassaden Berlin.

Detta är ett webbinarium inom ramen för German Swedish Tech Forum, den bilaterala innovationsplattformen som Tysk-Svenska Handelskammaren och IVA gemensamt står bakom. Läs mer om forumet här.

Ninni Löwgren Tischer

Market Entry & Business Development, Mässor | Affärsområdeschef