Foto: Visualhunt/Beggert/pixelio.de

Studieresa: E-hälsobranschen i Tyskland – trender och utmaningar

Den 16-18 oktober 2018 bjuder Tysk-Svenska Handelskammaren återigen in till en av sina populära studieresor till Tyskland. Denna gång tar vi oss an den tyska e-hälsomarknaden, som beräknas omsätta 591 miljoner euro 2018 och som förväntas växa ytterligare efter att förbudet mot distansbehandling togs bort i maj.

Hur ser det tyska regelverket kring e-hälsa ut just nu? Hur ställer sig de tyska sjukförsäkringarna till de nya tjänsterna? Vilka produkt- och tjänsteområden är ledande på den tyska marknaden? Vilka möjligheter erbjuder Tysklands nya Digital Hub Initiative för samarbete med utländska bolag? 

För att få svar på dessa och andra aktuella frågor besöker vi två av Tysklands tongivande regioner inom medicinteknik och e-hälsa, nämligen Berlin och Bayern. Vi träffar framgångsrika kluster, nytänkande inkubatorer, innovativa företag och ledande sjukhus.  

Studieresan är initierad och arrangeras på uppdrag av det tyska näringsdepartementet BMWi.

Ur programmet

Berlin-Brandenburg är ett av Europas mest attraktiva kompetenskluster inom life science och healthcare. Regionen samlar fler än 600 biotech-, farma- och medicinteknikbolag samt 130 sjukhus och är en viktig hub för IT-företag och företag med sjukvårdsfokus. Utöver det är Berlin känt för sin innovativa startupscen med talrika internationella inkubatorer och acceleratorer.

På vårt inledande seminarium den 16 oktober 2018 hos 3IT & Smart Data Forum kommer vi att lära oss mer om status, trender och utmaningar inom tysk e-hälsa. Vi belyser nätverkens betydelse för digitaliseringen av framför allt små och medelstora företag och möter ytterligare tyska e-hälsoaktörer som presenterar sina produkter för de svenska deltagarna.

Flying Health Incubator erbjuder ett intensivt tvåårsprogram för startups i vård- och hälsosektorn. I deras "Corporate Health Lab" utvecklar unga företag inte bara sina produkter, utan även en fullskalig affärsmodell. Inkubatoren samarbetar sedan länge med renommerade företag, försäkringsbolag och kliniker samt stöttar dessa vid sökandet efter passande e-hälsolösningar. Affärsledare Dr. Müschenich är föreståndare för branschförbundet för internetmedicin och en tung aktör i den tyska e-hälsosektorn.

The Digital Health Hub i Bayern samlar två medicintekniska tungviktare, nämligen universitetsstäderna Nürnberg och Erlangen. I regionen finns mer än 500 medicinteknikföretag, 80 universitets- och högskoleinstitut samt mer än 20 forskningsinstitutioner med fokus på medicinteknik. Regionen har även en stark öppenvårdssektor med sammanlagt 65 kliniker behandlar årligen mer än 850 000 inlagda patienter.

Strokenätverk med telemedicin i norra Bayern (STENO) vid Universitetskliniken i Erlangen. På STENO står neurovaskulärt erfarna neurologer dygnet runt till förfogande för telemedicinska bedömningar. Så kan regionala kliniker med integrerade teknologiska lösningar nå erfarna läkare på ett snabbt och okomplicerat sätt via videokonsil. Med detaljerad bildteknik och parallell överlåtelse av CT- eller MRT-Bilder på hjärnan i DICON-format kan experter genomföra en sofistikerad undersökning av patienten på håll via videokamera. På så sätt kan 3.5 miljoner människor behandlas nära det egna hemmet.

Brainlab utvecklar och integrerar produkter för de olika faserna vid ett kirurgiskt ingrepp. Företaget skapar produkter för planeringsfasen, system för kirurgisk navigation och mjukvara för datahantering samt för kirurgisk efterbehandling. Med hjälp av denna dataintegration kan läkare använda patientdata i mycket högre utsträckning, vilket är av yttersta betydelse i tider då varje patient representeras av en allt större och komplexare mängd data.

Se nedan för en detaljerad agenda:

Program studieresa e-hälsa 16-18 oktober 2018

Målgrupp

Resan riktar sig till svenska beslutsfattare och nyckelaktörer från näringsliv, landsting, förvaltning och forskning som arbetar inom e-hälsa.
 

Anmälan

Ingen deltagaravgift tas ut. Resedeltagarna står enbart för sina kostnader för resa, logi och kost (middagar). Sista dagen för anmälan är den 7:e september, men vänligen observera att platserna är begränsade och anmälningar bekräftas efter avstämning med tyska näringsdepartementet.

Varmt välkomna!

Kontaktperson

Brigitta Adolfson

Market Entry & Business Development

Telefon

+46-8-665 18 11

Kontaktperson

Philip Fyrsten-Hagne

Market Entry & Business Development

Telefon

+46-8-665 18 13

10:00
arrow_forward
16:00
16 okt
arrow_forward
18 okt
2018
Berlin, München,
Erlangen

I samarbete med