Foto: ABB

Studieresa: Digitalisering inom tillverkningsindustrin

Följ med oss, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och vinnaren av Smart industris företagstävling på en studieresa till världens största industrimässa i Hannover och till ett av Tysklands mest spännande kluster inom maskintillverkningsindustrin.

Som det första nordeuropeiska land är Sverige 2019 partnerland på Hannover Messe. Detta innebär stor uppmärksamhet för svenska företag inom Smart Industri. Vi tar därför tillfället i akt och deltar på intressanta seminarier samt möter globala industrijättar som finns representerade på mässan.

Utöver Hannovermässan kommer vi även att besöka utvalda företag i Ostwestfalen (OWL) - en av Europas ledande regioner inom maskintillverkning. I OWL har många av företagen framgångsrikt anpassat både sin produktion och sitt affärskoncept till digitaliseringens utmaningar. Vi lär oss mer om deras framgångskoncept.

Ur programmet

Hannover Messe - Seminarier och guidade turer
Besöket på mässan inleds med ett seminarium där vi lär oss mer om status, trender och utmaningar inom tyska ”Industrie 4.0”. Efter en gemensam lunch deltar vi i ett forum på temat „Digitalization as a catalyst for innovation and change – the need for skills and leadership”. Avslutningsvis kommer vi att få ta del av en guidad tur igenom Siemens utställningsmonter. Dessutom finns det gott om egentid på mässan för att träffa potentiella kunder och partners individuellt.

Fraunhofer Institute for Mechatronic Systems Design - Guidad tur på deras monter
Fraunhofer IEM startade som en mindre projektgrupp med fokus på intelligent mechatronik inom Industrie 4.0. Den marknadsorienterade forskningsprofilen, som baserar på ett starkt samarbete med den regionala industrin ledde till att gruppen bara fyra år senare omvandlades till ett eget forskningsinstitut – det yngsta i Europas ledande forskningssällskap Fraunhofer-Gesellschaft.

It’s OWL - Guidad tur på deras monter
It’s OWL är ett av Tysklands mest framgångsrika nätverk, där mer än 180 företag, högskolor och andra partner har gått ihop för att i 47 olika forskningsprojekt utveckla intelligenta produkter och produktionsprocesser, eller s.k. intelligenta tekniska system (its).

Beckhoff Automation GmbH & Co. KG - Studiebesök
Beckhoff Automation levererar öppna automationsprodukter baserade på beprövad teknik som gör att kunder kan implementera dem i avancerade system snabbare och till en lägre totalkostnad än traditionella PLC och MotionControl-system. Beckhoffs ”New Automation Technology”-filosofi står för universella och öppna styr- och automationslösningar.

ELHA Maschinenbau - Studiebesök
Med 240 anställda är ELHA en typisk företrädare för Tysklands många ”Mittelstands”företag. Dock har man tidigt valt att anpassa sin affärsmodell och sina produkter till digitaliseringens möjligheter – utifrån kundens behov likaväl som utifrån leverantörernas möjligheter. Företaget erbjuder skräddarsydda verktyg och lösningar för skärande bearbetning, främst för bilbranschen.

Josef Schulte GmbH - Studiebesök
Josef Schulte GmbH är en av de ledande wellpapptillverkarna i Tyskland och har bl.a. infört en unik helautomatiserad intralogistikprocess. Systemet som har utvecklats tillsammans med Fraunhofer IEM koordinerar och kontrollerar produktionens transportband, AGV-truckar och förpackningsmaskiner i bara ett steg.

Harting Technology Group - Studiebesök
Som en ledande tillverkare av produkter för energi- och dataöverföring erbjuder Harting talrika lösningar för en digitaliserad produktion. Men företaget nöjer sig inte med det utan jobbar aktivt med att förbättra hela värdekedjan mellan företaget, leverantör och kund.

Kicka här för detaljerad agenda.


Målgrupp
Resan riktar sig till svenska experter och beslutsfattare inom näringsliv, förvaltning och forskning som arbetar med digitaliseringsfrågor inom industrin. Detta är en aktivitet inom ramen för German Swedish Tech Forum, innovationsplattformen som Tysk-Svenska Handelskammaren och IVA gemensamt står bakom. Läs mer om forumet här.

Anmälan och kostnad
Deltagaravgift för studieresan är 10 000 SEK per person exkl. moms. Resedeltagarna står för sina kostnader för resa, logi och kost.

Deltagaravgift för SME och start-ups ko-finansieras av German Swedish Tech Forum med ett bidrag på 5 000 SEK per deltagare.

Deltagaravgift för programdelen inom ramen för Hannovermesse (dag 1) 2 000 SEK.

Välkommen med din anmälan! Antalet platser är begränsade och intresseanmälningar bekräftas efter avstämning med IVA.

Kontaktperson

Philip Fyrsten-Hagne

Market Entry & Business Development

Telefon

+46-8-665 18 13

17:15
arrow_forward
19:50
31 mar
arrow_forward
3 apr
2019
Hannover Messe
Nordrhein-Westfalen

I samarbete med