Zwei SKF-Mitarbeiter bedienen eine Roboterzelle in der neuen und vollständig automatisierten Fabrik

Foto: SKF

Seminarium och mötesforum: Fokus Industri 4.0

Hur långt har svensk och tysk industri kommit inom Industri 4.0? Vad kan vi lära av varandra? Vilka är de aktuella trenderna inom automatisering, additiv tillverkning och IKT? Vilka råd och tips har tyska företag för att möta och arbeta med digitaliseringen?

Som västvärldens starkaste industrination är tillverkningsindustrin mycket viktig för Tyskland. För att behålla positionen har Tyskland blivit ett föregångsland för utvecklingen av smart teknik som ska automatisera och digitalisera industrin. En viktig del av Tysklands satsning på Industri 4.0 är samarbete. Under denna eftermiddag kommer därför Dr. Dominik Rohrmus, CTO Labs Network Industrie 4.0 & Head of Research Group Siemens AG, och Cecilia Warrol, Programchef Produktion2030Teknikföretagen, tillsammans att presentera status, trender och utmaningar inom tyska och svenska Industri 4.0. Dessutom kommer ledande tyska industriföretag att dela med sig av sina erfarenheter av arbetet med digitaliseringen och stå till förfogande för individuella affärssamtal efter avslutat seminarium.

Seminariet är extra relevant för dig som jobbar med automatisering, additiv tillverkning och IKT inom automotive-, livsmedelstillverknings- och förpackningsindustrin.

Program - hålls på engelska:

12:00 – 12:30

Registrering och lunch

12:30 – 12:45

Welcome by

Dr. Verena Adamheit, Tysk-Svenska Handelskammaren

Christoph Deißenberger, Tyska Ambassaden

Michal Wozniak, Germany Trade and Invest (GTAI)

Sebastian Reineke, Federal Ministry of Economics and Technology

12:45 – 13:15

Industrie 4.0 i Tyskland

Dr. Dominik Rohrmus, Labs Network Industrie 4.0 och Siemens AG

13:15 – 13:25

Case 1 Infoteam Software Team AG, Andreas Turk

13:25 – 13:35

Case 2 Anlagenbau Habeck GmbH & Co. KG, Till Habeck

13:35 – 13:45

Case 3 Lewaga, Josef Lehner

13:45 – 13:55

Case 4 IPK Fraunhofer, Felix Fehlhaber & Anja Kunack

13:55 – 14:00

Sammanfattning och Q&A

14:00 – 14:30

Kaffe och Fika

14:30 – 15:00

Industri 4.0 i Sverige

Cecilia Warrol, Teknikföretagen

15:00 – 15:10

Case 5 - WS System GmbH, Wassim Saeidi

15:10 – 15:20

Case 6 - COLANDIS GmbH, Ina Henze-Ludwig

15:20 – 15:30

Case 7 - Taktomat GmbH, Marc Schlüter & Norbert Hofstetter

15:30 – 15:40

Case 8 - Peter Mess- und Automatisierungstechnik, Jens-Uwe Peter

15:40 – 15:50

Sammanfattning och Q&A

15:50 – 17:00

Mingel och förbokade möten


Lite mer om talarna:

Dr. Dominik Rohrmus jobbar sedan 2005 på Siemens och har under sin tid genomfört ett stort antal utvecklingsprojekt inom hållbar produktionsteknik på Siemens. Sedan 2016 är Dr. Dominik Rohrmus VD för Labs Network Industry 4.0 e.V. (LNI 4.0). LNI 4.0 är en icke-vinstdrivande, forsknings- och utvecklingsverksamhet som grundades av en allians bestående av företag, branschorganisationer, politiker och forskningsinstitutioner.

 

Cecilia Warrol jobbar på Teknikföretagen och är programchef för svenska innovationsprogrammet "Produktion 2030". Programmet är ett av regeringens strategiska innovationsprogram och Sveriges svar på Industri 4.0. Hittills har över 700 Mkr investerats inom ramen för programmet på olika industriprojekt där institut och akademi medverkar.

 

 

 

Lite mer om de deltagande företagen:

 • Infoteam Software AG
  • Infoteam Software AG en ledande leverantör av avancerade mjukvarulösningar för områden som energi, maskinteknik, medicin och transport. Bland sina kunder återfinns Saab och ABB.

 • Anlagenbau Habeck GmbH & Co. KG
  • Innovativ aktör inom anläggningsteknik, automation, robotteknik och en rad andra områden. Familjeföretaget har ett affärsnätverk som sträcker sig över hela Europa.

 • COLANDIS GmbH
  • Colandis erbjuder all form av renrumsteknik. Företaget utvecklar och genomför kundspecifika lösningar som uppfyller de högsta kvalitetskraven på marknaden.

 • Fraunhofer Institut für Produktionsanlagen und Konstruktionstechnik IPK
  • Fraunhofer-Gesellschaft är en av världens största forskningsorganisationer och är involverade i innovationssamarbeten i flertalet länder, bland annat med Chalmers i Sverige.  IPK-Institutet bistår företag med lösningar för en effektiv produktion i framtidens smarta fabriker.

 • Lewaga GmbH & Co. KG
  • Lewaga erbjuder omfattande anläggningstekniska lösningar för tillverkningsindustrin. Företaget tar hand om allt från design och prototypkonstruktion till serietillverkning av t.ex. svetsade och svarvade metallkomponenter.

 • WS System GmbH
  • WS Systems utvecklar och effektiviserar produktionsprocesser. Företaget fokus är rådgivning i både teori och praktik. Vann år 2017 den prestigefyllda tävlingen ”Industrie 4.0-Award” i kategorin ”IoT@KMU“.

 • Taktomat GmbH
  • Taktomat producerar kundorienterade och högkvalitativa produkter och lösningar för bland annat fordonsindustrin. Produktutbudet utgörs främst utav roterande indexeringsbord, linjära taktsystem och kamstyrda enheter.

 • Peter Mess- und Automatisierungstechnik
  • Företaget har skapat en mjukvara som kompletterar befintlig produktionsutrustning och utökar denna med funktioner såsom datainsamling, analys och bildbehandling som bidrar till att automatisera verksamheten.

Anmälan
Detta seminarium är kostnadsfritt, men en anmälan krävs och det är först till kvarn som gäller. Innan eventet bjuds det på en lättare lunchbuffé. Seminariet finansieras av det tyska departementet för näringsliv och energi.

Anmäl dig här!

Är du intresserad i ett individuellt samtal med ett av företagen, men datumet passar inte? Ta gärna kontakt med oss på Tysk-Svenska Handelskammaren så hjälper vi dig.

Varmt välkomna!

Kontaktperson

Verena Adamheit

Market Entry & Business Development

Telefon

+46-8-665 18 96

12:00
arrow_forward
16:00
21 maj
2019
Tysk-Svenska Handelskammaren
Valhallavägen 185
Stockholm

I samarbete med