Foto: Pixabay/Chrishna/Flickr.com

Vila som en tysk – koppla av på söndagar

2016-11-02

I Tyskland är söndagen fortfarande helig. Medan man i Sverige gärna går och shoppar eller storhandlar inför veckan använder tyskarna söndagen för att vila upp sig från arbetsveckan, reflektera, umgås med familjen och mysa hemma. Lagen om söndagsledighet, som reglerar att butiker måste hållas stängda, ger möjligheten att för en gångs skull göra ingenting.

I förmodern tid började det sociala livet med solens uppgång och slutade vid solnedgången. Med den industriella revolutionen blev tiden allt mer en bristvara. Mottot ”tid är pengar” symboliserar ett epokavgörande paradigmskifte: Nu är det inte längre naturen som bestämmer tempot i livet, utan tekniken och ekonomin.

En konstant tillgänglighet via telefoner och datorer tillsammans med butikers allt längre öppettider formar vår vardag idag. Är man inte ständigt sysselsatt eller produktiv ses man som lat. Om det är omöjligt att få tag på oss måste det ha hänt något förskräckligt eller så är vi sura på personen som försöker nå oss. Därmed riskerar något viktigt att gå förlorat i samhället: möjligheten för alla människor att vid någon tidpunkt verkligen få komma till ro.

Tysk söndag = vilodag

I Tyskland finns dock ett ”refugium” kvar då nästan hela landet verkar stå still: söndagen är den officiella vilodagen. Flertalet av tyskarna är lediga och kontor, fabriker och butiker är stängda. Som svensk blir man kanske förvånad när den stora gallerian är mörk och tom en söndag, men så är livet i Tyskland. Till och med vanliga livsmedelsbutiker håller stängt på vilodagen.

Tyskarna tar inte-jobba-på-söndagen-regeln väldigt seriöst. Dagen är reserverad för att vara hemma, umgås med familjen eller gå en söndagspromenad. Dessutom är det inte ovanligt att man samlas för eftermiddagsfika klockan 15, helst med hembakad tårta. Viktigast är dock: på söndagen finns det inga måsten, man bara ”är”.

Söndagsledigheten förankrad i grundlagen

Från början var söndagsledigheten en religiös föreskrift då söndagen, Guds dag, var en dag att gå i kyrkan och vila, inte arbeta. Nu är den tyska vilosöndagen mer en allmän tradition som ger människor tid att tillbringa med sin familj eller sina fritidsintressen. Även i Tyskland är andelen av befolkningen som besöker en kyrka varje söndag mycket liten.

Ända sedan 1919 har vilodagen haft ett särskilt skydd i den tyska grundlagen. Där står det att söndagen ska ägnas åt arbetsledighet och inre välmående. Och den som nu tänker att det kunde vara en bra dag att fixa saker hemma tänker tyvärr fel. Det finns nämligen även en paragraf som reglerar buller på söndagar. Högljudda arbeten hemma, i trädgården eller på gatan är förbjudna. I södra Tyskland tar man vilan till och med så seriöst att man inte ens får hänga upp tvätten på söndagar.

Vilan som tankeställare

Speciellt på söndagskvällar upplever många svenskar söndagsångest. De ägnar en stor del av helgen åt att oroa sig inför måndagen och är redan stressade innan arbetsveckan ens har börjat. Kan det möjligtvis hänga ihop med att svensken inte ens på helgerna kommer helt till ro och därför inte är förberedd med tillräcklig energi inför den nya veckan?

Stängda butiker och förbud på att utföra vissa arbeten tvingar tyskarna att stanna upp och koncentrera sig på det väsentliga på söndagar. Oavsett om man tar en promenad i naturen, har speleftermiddag med vänner eller tar sig tid för läsning eller samtal skapar söndagen utrymme för att ladda upp inför den kommande veckan.

Söndagen blir därmed ett viktigt andrum. Eller för att säga det med den tysk-franska nobelpristagaren Albert Schweitzers ord: ”Om din själ inte har någon söndag torkar den ut.”