En tysk majstång med en krans med färgglada band i toppen

I många tyska byar reser man en majstång med en krans med färgglada band i toppen.

Foto: Awaya Legends/Flickr.com

Valborg och första maj i Tyskland: majstänger, dans och demonstrationer

2023-04-28

Snart är det valborg och första maj. Då firar tyskarna att våren gör entré i landet, ett firande som förväntas bli extra storslaget 2023, efter ett par år präglade av pandemirestriktioner. Vårkänslorna spirar överallt: förälskade män pyntar små majträd och ställer dem framför sin kärestas hus. Andra reser en majstång, dansar runt den och utmanar grannbyn i olika tävlingar och lekar.

Första maj eller "Tag der Arbeit", som den också kallas i Tyskland, är en allmän helgdag i både Sverige och Tyskland. Ursprunget till detta ligger i arbetarrörelsen som än idag demonstrerar för sina rättigheter. Framför allt i stora städer som Berlin och Hamburg hålls det demonstrationer, som ibland urartar till konfrontationer mellan demonstranter och polis.

Men för de allra flesta tyskar ligger fokus på första maj inte på arbetarfrågor, demonstrationer eller politiska slagord utan på att välkomna våren.

”Tanz in den Mai” på valborgsmässoafton

En gammal tysk tradition är resningen av majstänger. På valborgsmässoafton reser man sådana i många byar runtom i Tyskland och de stannar uppe till början av juni.

Stången brukar vara en björk eller en gran, inte bara för att de är symboliska för liv och kraft, utan också för att björken slår ut tidigt och granen är grön året om. Trädets grenar tas bort, men toppen får vara kvar. Stammen pyntas med en krans och stången ställs på en central plats i byn. Sedan dansar ortsbefolkningen runt den på valborgsmässokvällen. Denna danskväll brukar kallas för "Tanz in den Mai".

Majbrasa och lekar kring majstången

Dessutom tänder man en majbrasa som ska jaga bort onda andar. När elden har brunnit ner hoppar förälskade par över askan. Detta kallas för majhopp (Maisprung).

I vissa regioner finns också olika lekar där majstången spelar en central roll. Till exempel kan stången tvålas in. Den som klarar att klättra högst upp blir majkungen. Den mest populära leken är dock majstångsstölden. Den går ut på att ortsbefolkningen i den ena byn försöker stjäla majstången i grannbyn. Men detta är svårare än man kan föreställa sig eftersom byinvånarna naturligtvis bevakar sin stång.

Ställ ett litet träd framför din kärestas hus

En annan gammal första maj-tradition, som är besläktad med sederna kring majstången, är att unga, ogifta tyska män visar sin uppskattning för kvinnan de är kär i. Detta gör de genom att ställa ett så kallat majträd (Maibaum) framför hennes hus. Majträden brukar vara björkar eller små ädelgranar som männen pyntar med färgglada band och ett trähjärta. I trähjärtat, det så kallade majhjärtat, är kvinnans namn ingraverat tillsammans med några ord som visar på mannens tillgivenhet.

Majträdet stannar framför kvinnans hus i en månad fram till första juni. Sedan hämtar mannen trädet igen. Om mannens känslor är besvarade bjuder kvinnan honom på lunch eller middag och ger honom en back med öl. I vissa regioner får mannen en kaka av kvinnans mamma, en ölback av pappan och en puss av kvinnan själv.

Numera har reglerna mjukats upp ganska mycket och idag händer det även att en kvinna ställer ett majträd framför en mans hus.

Majträdet bevis för tapperhet och mod

Traditionen med majträdet uppstod redan under medeltiden. Då var det ett bevis på att man var tapper och modig och vågade sätta sig upp mot de gällande reglerna. Under denna tid ansåg nämligen kyrkan seden som hednisk och okristen. Dessutom tyckte skogsägarna inte om att folk utan lov högg ner deras träd. Men ju farligare hela aktionen var desto större hjälte blev man efteråt. Idag har traditionen inte längre någonting att göra med hjältemod, men den lever ändå kvar som en romantisk och trevlig gest.

Vid sidan om de traditionella aktiviteterna, som framför allt är starka på landsbygden, brukar tyskarna fira med familj och vänner på första maj. Tillsammans cyklar eller vandrar man i naturen och njuter av den lediga dagen och det ofta soliga vädret.