Bratwurst på en tallrik tillsammans med tomater och morotssallad

Bratwurst är en favorit bland många tyskar och utländska besökare.

Tyska specialiteter från currywurst till dampfnudel

2017-05-04

Korv, surkål och öl – det är kanske det första man tänker på när det handlar om tysk mat och dryck. Men det tyska köket har en hel del annat att erbjuda. Vi har sammanställt några av de mest populära specialiteterna från olika delar av landet – både kryddiga och sliskigt söta.

Currywurst

Currywurst är en tysk typ av korv som är mycket populär i bland annat Berlin. Historien om currywurstens ursprung är omstridd men kan dateras till 1950-talet, alltså bara några få år efter andra världskriget. Det finns olika varianter men oftast serveras currywurst med ketchup, tomatsås eller currysås, currypulver och bröd eller pommes.
bild: Laine Trees/Flickr.com

 

 

Weißwurst mit Brezel

Här kommer en annan av Tysklands mest populära korvar: Weißwurst är en kort och tjock ljusgrå korv från Bayern i söder. Traditionellt serveras den med det typiskt bayerska bakverket brezel, en kringla på vetedeg som har doppats i lut, och senap samt ett glas öl. Särskilt i samband med Oktoberfest har weißwurst med brezel blivit en mycket populär rätt. Traditionellt äts den på förmiddagen före kl. 12.
bild: © Tim Reckmann / PIXELIO

 

Obatzter

Obatzter eller obazda är en smakrik bayersk ostanrättning som serveras med bröd eller brezel, oftast som mellanmål, förrätt eller tillbehör. Ursprungligen tillagade man obatzter för att inte behöva slänga resterna av gammal ost, särskilt mjukost. För att göra osten välsmakande igen blandade man ihop den med smör, veteöl, lök och kryddor som paprika och kummin.
bild: GillyBerlin/Flickr.com

 

Maultaschen

Maultaschen är en tysk maträtt som kommer från Schwaben i södra Tyskland. De görs av pastadeg och har en fyllning som traditionellt består av köttfärs, lök och blötlagt bröd. Nuförtiden finns dock en mängd olika varianter på fyllningar, till exempel med spenat eller skinka. Utseendet påminner om ravioli men maultaschen är större. Det finns även olika sätt hur man kan tillaga maultaschen. Man kan koka dem i grönsakssoppa, steka med lök och ägg eller äta dem med smör och potatissallad.
bild: Jessica Spengler/Flickr.com

Berliner Weisse

Berliner Weisse är en blandning av öl och saft som oftast serveras som en drink och inte i ölglas. Drycken är typisk i Berlin med omnejd och består traditionellt av veteöl och saft av hallon eller myskmadra (Waldmeister på tyska). Beroende på vilken saftsort man väljer blir ens Berliner Weisse antingen röd eller grön.
bild: Magnus Hagdorn/Flickr.com

 

 

Schwarzwälder Kirschtorte

Schwarzwaldkörsbärstårtan är en tårta från bergsområdet Schwarzwald i sydvästra Tyskland. Tårtan består av en fluffig chokladbotten, körsbär, grädde och flisad choklad och innehåller lite kirschwasser, ett fruktbrännvin gjort på körsbär. Schwarzwälder Kirschtorte räknas som den klassiska tyska tårtan och är välkänd även utanför Tysklands gränser. Sedan 2006 finns till och med en festival tillägnad Schwarzwaldkörsbärstårtan som äger rum vartannat år.
bild: Mikel Ortega/Flickr.com

Dampfnudel

En dampfnudel är en traditionell ”mjölrätt” (Mehlspeise) från södra Tyskland som består av jäsdeg. Degen formas till knytnävsstora kulor och ångkokas med smör och mjölk i en kastrull med lock på. En dampfnudel kan antingen serveras som huvudrätt med till exempel kål, sallad, svamp och gräddsås eller som efterrätt med vaniljsås eller kompott.
bild: © Peter Smola / PIXELIO