Testområdet i Arjeplog

Foto: Icemakers AB/Knorr-Bremse

Tyska bilar testas på norrländsk is

2015-03-25

Varje vinter förvandlas lugna, glesbefolkade Lappland till ett Mecka för den internationella bilindustrin. Under tre månaders tid testar framför allt tyska företag sina fordon på några av de omkring 4 000 frusna sjöarna mellan Arjeplog och Arvidsjaur. Nu går årets testsäsong mot sitt slut och såväl biltillverkarna som testanläggningsföretagen kan se tillbaka på en framgångsrik vinter.

De kalla vintrarna i norra Sverige är en dröm för biltestare. Den långvariga kylan, den torra snön och de stora isytorna ger perfekta förhållanden för omfattande tester av nästa generations fordon. Här prövas de ofta hemliga prototypernas prestanda vid mycket ogynnsamma förhållanden. Är mjukvarustyrningen rätt inställd? Hur fungerar fordonet vid kallstart? Stämmer motor- och växellådekonfigurationerna?

Perfekta förhållanden

Medan värmetester framför allt görs i Afrika och i sydvästra USA satsar biltillverkarna och underleverantörerna till största delen på Lappland när det kommer till test i kyla och på is. Under testsäsongen mellan januari och mars varje år rör sig omkring 30 000 biltestare i regionen. Invånarantalet i kommunerna Älvsbyn, Arjeplog och Arvidsjaur fördubblas då tvärt.

Hotellen, som oftast är stängda på sommaren, är ständigt fullbokade under vintrarna. Vissa invånare flyttar till och med till sommarstugan, hem till vänner eller bor i husvagn för att kunna hyra ut sitt eget hem mot bra betalning till gäster från hela världen. Arvidsjaur med sina 4 600 invånare har till och med en egen flygplats – inklusive direktförbindelser till tyska bilstäder såsom Hannover, Stuttgart och München.

Det optimala testområdet upptäcktes av en slump i början av 1970-talet:

– Det fanns företag som testade 50 mil längre norrut i Kiruna och som blev uppmärksamma på vår landningsbana på isen när de stannade för att tanka, berättar Bengt Urban Fransson, tidigare kommunalråd i Arjeplog, i en intervju med den tyska tidskriften Auto, Motor und Sport.

Mångårigt tysk-svenskt samarbete

Icemakers AB

Med från starten var grundarna till Icemakers AB, David Sundström och Per-Axel Andersson. I början sprutades bara varmt vatten med en enkel maskin på sjön Hornavans tjocka islager för att skapa en jämn yta för flygplanen. Men Sundström och Andersson såg potentialen och började hjälpa biltestföretagen – framför allt Bosch – inte bara med att iordningställa isbanor, utan tillhandahöll även verkstäder med kontor och bostäder i anslutning till banorna.

Detta var början på ett mångårigt tysk-svenskt samarbete. Idag är Icemakers AB global marknadsledare på området och driver en stor anläggning i Arjeplog med olika teststräckor och den nödvändiga infrastrukturen. Tjänster inom administration, logistik och förmedling av testförare breddar företagets utbud ytterligare.

– Vi har mer jobb än någonsin tidigare. Kundtillströmningen är mycket glädjande, säger Michael Lindeman, Marketing & Sales Director på Icemakers AB.

Bland företagets kunder och partner finns idag stora bilkoncerner som BMWMAN och Mercedes-Benz.

Allt fler kunder från Asien

På en annan testanläggning några kilometer bort har framför allt underleverantörer etablerat sig. Det anrika tyska företaget Knorr-Bremse testar här alla möjliga slags lastbilar, från "Light Trucks" till fleraxlade modeller med en totalvikt på 75-ton.

– Testsäsongen 2014/2015 förlöpte väldigt positivt. Isen på vägbanan utvecklade sig mycket bra och homogent. När det gäller kunderna ser vi att allt fler kommer hit från Asien, resumerar Markus Gebele, manager på Knorr-Bremse.

Teststräckorna består inte bara av is, utan under årens lopp har tekniken – precis som för fordonen i sig – ständigt vidareutvecklats. Vid sidan av klassiska isbanor finns nu exempelvis "split tracks" där asfalten kan värmas upp på särskilda ställen, vridmomentsbackar och banor med avsatser, hål och gupp.

Sammanlagt existerar ett dussintal testanläggningar och -banor i Sverige. Nio av dem är belägna i trakterna kring Älvsbyn, Arjeplog och Arvidsjaur. Till det idylliska landskapet återvänder nu långsamt lugnet, men en sak är säker: Nästa januari kommer biltestarna tillbaka till Lappland.

 

Bildkälla: Icemakers AB