Rådhuset i München. "En stad att ta till sitt hjärta", säger Annabell Andersson.

En eftermiddag guidade institutschefen Horst Frießner kursdeltagarna genom München.

På BMW-museet visas historien bakom det tyska traditionsföretaget.

En typiskt bayersk "Biergarten" i parken Englischer Garten.

Ett gemensamt restaurangbesök.

Om man är i München får man självklart inte missa den bayerska ölen. Prost!

Svensk-tyska Språkfondens stipendiater mycket nöjda efter tyskkurs

2014-01-14

Två veckor tyskkurs i München ingick i Svensk-tyska Språkfondens stipendium som Annabell Andersson från Stena Line fick tilldelat sig i oktober. I två veckor pluggade Annabell, marknadsansvarig för Tyskland, inte bara konversation, grammatik och glosor. Hon lärde sig också mer om tysk affärskultur och det tyska samhället. Hon rekommenderar varmt att söka stipendiet som gav henne möjlighet att investera i sitt jobb och i sin personliga utveckling.

Hur mycket gav dig språkkursen i München?

Väldigt mycket. Jag har fått ett större ordförråd och har blivit säkrare med grammatiken. Det var faktiskt första gången jag upptäckte att det kan var roligt att plugga grammatik. Nu förstår jag grammatiken på ett helt annat sätt. Det är en riktig aha-upplevelse. Det var också superroligt att höra mer om den tyska kulturen och affärskulturen. Jag har jobbat ganska mycket i Tyskland, men i kursen fick jag djupkunskap. Vi lärde oss bland annat mer om Tysklands samhällsstruktur och om alla olika förbundsländer. Till exempel om stoltheten i Bayern som skiljer sig från människornas inställning i Hamburg eller Mecklenburg-Vorpommern.

Vad tyckte du om kursens upplägg?

Vi delades in i två mindre grupper på fyra och fem personer så att alla kom till tals på lektionerna. Ingen kunde gömma sig bakom någon annan. Vi hade fyra karismatiska och stimulerande lärare som alla hade sitt eget ansvarsområde. Därför blev lektionerna varierade och jag tittade inte på klockan en enda gång. Vi deltog även i aktiviteter efter lektionerna. En av eftermiddagarna guidade institutschefen oss inspirerande och kunnigt genom München. Denna stadspromenad gav verkligen mersmak. En stad att ta till sitt hjärta. Vår grupp fick också möjlighet att åka till Regensburg tillsammans med en lärare på helgen.

 

Varför sökte du Svensk-tyska språkfondens stipendium?

Jag har läst tyska i skolan och min vardagstyska sitter bra. Jag pratar regelbundet tyska när jag samarbetar med turistföretag i Tyskland. Men jag ville gärna lära mig mer om det formella och officiella språket. Hur man påbörjar och avslutar ett formellt mejl till exempel. Även om man kan prata ganska avslappnat med varandra i turistnäringen kan det alltid vara bra att ha koll på det. Språk är en färskvara. Man måste ständigt uppdatera sig.

Hur ska du hålla din tyska levande?

Lärarna tipsade om tyska böcker, filmer eller tv-program för att träna på sin tyska. De rekommenderade även att hitta en tysk mentor i Sverige som man kan ha ett utbyte med. 

Vem rekommenderar du att söka stipendiet från Svensk-tyska Språkfonden?

Alla som har kontakt med Tyskland på jobbet har glädje av det. Kurserna finns för alla olika kunskapsnivåer. Jag har tre barn och för mig var det speciellt roligt att göra något för mig själv i två veckor. Det var ovant men kul att sitta i skolbänken igen. Alla kursdeltagare var väldigt nöjda, som jag upplever det. Jag tycker att man investerar både i sitt jobb och i sin personliga utveckling med språkstipendiet.

 

 

Stiftelsen Svensk-tyska Språkfonden

Stiftelsen bildades 1987 på bl.a. uppdrag av svenska regeringen för att möta behovet av tyskkunskaper inom Sveriges näringsliv.  Fonden förvaltas av Tysk-Svenska Handelskammaren. Stipendierna delas ut till anställda inom industrin och handeln för att främja de samhällsekonomiskt så betydande affärsrelationerna med Sveriges största handelspartner Tyskland.

Mer info om stipendiet och kurserna

Kontakt

Aino Weber

Member Services | Affärsområdeschef

Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält