Foto: Highway Agency/flickr

Skärpta skatteregler för tjänstemobiler

2015-01-20

Skatteverket har förtydligat hur reglerna för en skattefri användning av tjänstemobiler och annan elektronisk utrustning som arbetsgivare tillhandahåller ska tolkas. Företagen måste nu bedöma på nytt huruvida utrustningen och de tillhörande tjänsterna faller inom ramen för förmånsbeskattning eller inte.

Skatteverkets regler tolkades tidigare ofta som att ett abonnemang med fast avgift i princip aldrig behövde förmånsbeskattas. Men nu har Skatteverket publicerat ett förtydligande, där man beskriver när privat användning av arbetsplatsens elektroniska utrustning med fast avgift ska förmånsbeskattas och inte.

Förmånsbeskattning undviks när följande tre kriterier är uppfyllda:

  • om det är av väsentlig betydelse för att den anställde ska kunna utföra sina arbetsuppgifter att ha tillgång till utrustningen eller abonnemanget
  • om värdet av förmånen är av begränsat värde för den anställde
  • om förmånen är svår att särskilja från nyttan i arbetet

Kriterierna anses vara uppfyllda när utrustningen eller abonnemanget används i arbetsgivarens lokaler.  Om användningen sker på ordinarie arbetsplats som inte är i arbetsgivarens lokaler menar Skatteverket att en särskild bedömning ska göras. 

Se upp vid användning utanför arbetsplatsen

Används utrustningen däremot utanför ordinarie arbetsplats ska normalt beskattning ske för möjligheten att använda utrustning och abonnemang. Är de tre ovannämnda kriterierna uppfyllda slipper man dock förmånsbeskattning även utanför jobbet. Observera att kriterierna ska prövas separat för varje utrustning (till exempel mobiltelefon, surfplatta, dator eller router) samt för varje tjänst (mobiltelefoni, sms, mms, surf eller datatrafik) som den anställde nyttjar.

Om kriterierna inte uppfylls beskattas den anställde för marknadsvärdet, det vill säga vad det skulle kosta henne/honom att själv köpa motsvarande utrustning eller abonnemang. Arbetsgivaren måste betala arbetsgivaravgifter på förmånen samt redovisa förmånen i arbetsgivardeklarationen och i den anställdes kontrolluppgift. För att undvika förmånsskatt i sådana fall måste arbetsgivaren ha dokumenterat att utrustningen inte får användas för privat bruk utanför arbetslokalen.

Är ditt företag kund hos Tysk-Svenska Handelskammaren vad gäller löneadministration vänligen gör en separat bedömning av huruvida varje del av den elektroniska utrustningen samt de tjänster som era anställda nyttjar faller inom ramen för förmånsbeskattning. Informera sedan din kontaktperson på handelskammaren om bedömningen som gjorts.

Kontakt

Torsten Böke

Lönetjänster

Telefon:
+46-8-665 18 69
Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält