Siemens teknik möjliggör eldrift av lastbilar

Foto: Siemens
Tyska förbundsregeringen ser över möjligheten att låta lastbilar köras på el med hjälp av kontaktledningar.

Enligt dagstidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) undersöker tyska regeringen om det i framtiden går att köra lastbilar på el från kontaktledningar på tyska vägar. Redan år 2011 testades kontaktledningar när Siemens i ett gemensamt projekt med förbundsministeriet för miljö provkörde elektriska lastbilar på en rak sträcka.

Fram till år 2014 kommer Siemens att genomföra ytterligare tester, denna gång på en kurvig väg. I nästa steg ska vissa motorvägar i Tyskland förses med kontaktledningar för att pröva systemet i praktiken. Om testet lyckas kan lastbilar i framtiden köras uteslutande på el. Siemens och förbundsministeriet för miljö räknar med kostnader på uppemot 12-15 miljarder euro för 6000 km elektrifierad motorväg. Kostnaderna skulle kunna täckas genom att höja vägtullen med 1-2 eurocent.