Ett collage av två bilder: En chokladpåskhare i gräset, en skål med färgglatt målade ägg

Påskharar och färgade ägg hittar man överallt i Tyskland under påsktiden.

Foto: Twicepix/Maptagsde/Flickr.com

Påsk en färgglad högtid i Tyskland

2014-04-03

Hur tyskar firar påsk skiljer sig inte mycket från det svenska sättet att tillbringa påskhelgen. Men det finns ändå några små skillnader såsom dekorationen, där färgade ägg spelar en stor roll, och den traditionella påskmaten. Vi ger dig en överblick över de viktigaste tyska påsktraditionerna.

På skärtorsdagen plockar man enligt en gammal tradition gröna örter i Tyskland, tillreder dem och äter dem som maträtt, till exempel som skärtorsdagssoppa. Överhuvudtaget är gröna maträtter ganska omtyckta på skärtorsdagen. Det sägs att man tar in vårens kraft när man äter grön mat. På långfredagen är det däremot fiskrätter som hamnar på många tyska matbord.

Familjen färgar ägg, bakar påsklamm och dekorerar påskris

Innan påskhelgen pysslar och dekorerar framför allt barnfamiljer väldigt mycket. Gemensamt bakar man påsklamm och pyntar påskbuketter och kvistar med trä- eller plastägg. 

En av de mest populära påsktraditionerna är att färga ägg. I början av påskhelgen sitter många tyska familjer runt matbordet, har det mysigt tillsammans och målar eller färgar ägg i de vackraste vårfärger. Till det använder man ägg som antingen är kokta eller har tömts på sitt innehåll.

Barnen letar ägg hemma och i trädgården

Påskhelgens viktigaste dag i Tyskland är själva påskdagen. För att ta reda på hur tyskarna spenderar denna dag frågade vi runt på Tysk-Svenska Handelskammaren och fick svar av Hendrikje Ermentraut på avdelningen Market Entry & Business Development:

– På påskdagsmorgonen brukade vi som barn vakna ganska tidigt. Vi såg ju fram emot påskdagen och påskharen. Strax efter att vi hade gått upp sprang vi runt i huset och letade efter ägg och godis som påskharen hade gömt. När vi hade hittat alla färgade ägg, allt godis och ibland till och med små presenter samlades hela familjen för att äta en gemensam påskfrukost. Att äta fanns bland annat de färgade äggen som vi hade hittat och påskbröd med smör, skinka, majonnäs och färsk krasse.

– På eftermiddagen träffades hela familjen hos mina farföräldrar. Alla vuxna gick ut i trädgården och gömde ägg och godis för oss barn, som vi sedan fick leta upp. Därefter blev det fika och vi fick äta en bit av "påskgubben" (Ostermännchen), en slags jästkaka i människoform. Efter middagen, då vi brukade äta kötträtter, gick vi till kyrkan. Framför vår katolska kyrka samlades alla runt påskbrasan. Vid elvatiden på kvällen började påskmässan och strax därefter firade vi den så kallade Agapefesten i kyrkan. Alla tog med sig mat och dryck för att lägga ihop dem till ett slags smörgåsbord, berättar Hendrikje Ermentraut.

Vet du inte vad du ska laga till påsk i år? Låt dig inspireras av vår sammanställning av tyska och svenska påskrecept.