Foto: Sascha Kohlmann/Flickr.com

Nya regler för handeln med elektriska och elektroniska produkter

2014-10-22

EU:s nya direktiv för insamlingen av avfall från elektriska och elektroniska produkter (Waste of electrical and electronic equipment, WEEE) har nu implementerats i Sverige. Med uppdateringen skärps kraven för producenter och handlare.

Elektriska och elektroniska produkter såsom datorer, tv-apparater, vitvaror eller mobiltelefoner är en av de snabbast växande avfallskategorierna inom EU. År 2005 blev det nio miljoner ton inom kategorin och till 2020 förväntas avfallshögen ha vuxit till drygt tolv miljoner ton per år.

Många av produkterna innehåller en blandning av olika material och komponenter som kan vara farliga för miljö och hälsa om de inte tas omhand på ett korrekt sätt. Dessutom används i många fall sällsynta och dyra råvaror som kan vara värdefulla att återvinna.

Det grundläggande målet med WEEE-direktivet är därför att förbättra resurseffektiviteten när det gäller elektriska och elektroniska produkter som är förbrukade. Med revideringen av direktivet vill man ta itu med de snabbt ökande avfallsmängderna och förbättra återvinnings- och återbruksgraden inom denna produktkategori.

Nya regler för exportföretag

I Sverige har WEEE-direktivet nu implementerats i nationell lagstiftning och den nya WEEE-förordningen (2014:1075) trädde i kraft den 15 oktober 2014. De huvudsakliga förändringarna börjar dock inte gälla förrän 1 oktober 2015.

I det nya direktivet krävs bland annat att företag som bedriver handel genom internet eller export antingen själva måste finnas representerade eller företrädas av en agent (ombud) i varje EU-land där de är aktiva. Många frågor om de olika skyldigheterna är dock ännu inte besvarade från de olika medlemsstaterna.

Som vi tidigare informerade om i vårt Nyhetsbrev Internationell Recycling var det EU-övergripande slutdatumet för implementeringen av direktivet i nationell lagstiftning den 21 februari 2014. Men hittills är det bara Danmark och Sverige i Skandinavien som har infört det nya WEEE-direktivet. Nedan följer en uppställning av hur det ser ut inom EU i dagsläget:

WEEE-direktivet är implementerat i:
Bulgarien, Danmark, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Storbritannien och Sverige

WEEE-direktivet har påbörjats i:
Belgien, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Litauen, Polen, Spanien, Tyskland och Österrike

WEEE-direktivet har inte omsatts eller status är obekant i:
Cypern, Kroatien, Lettland, Malta, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern

Kontakt

Norman Karsch

Miljörapportering | International Key Account Manager

Telefon:
+46-40-30 49 41
Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält