En majoritet voterade för ändringen av utstationeringslagen.

Foto: Riksdagsförvaltningen

Ny lag: Utsända medarbetare måste registreras

2013-05-27

Riksdagen beslutade om en ändring av utstationeringslagen i förra veckan. Enligt ändringen måste utländska företag från och med 1 juli 2013 anmäla sina utsända medarbetare hos Arbetsmiljöverket i Sverige. Dessutom måste de utländska företagen utse en kontaktperson.

Syftet med lagändringen är att säkerställa att utstationerade arbetstagare får sina rättigheter uppfyllda enligt EU:s utstationeringsdirektiv (96/71/EG) och att se till att den svenska modellen kan tillämpas. De som inte följer reglerna måste betala en sanktionsavgift.

Genom den ändrade lagen kan de svenska fackförbund komma i kontakt med utländska företag som utstationerar arbetstagare i Sverige. Även svenska myndigheter behöver få vetskap om och kunna kontakta dessa företag. Denise Schumann, jurist på Tysk-Svenska Handelskammaren, förklarar bakgrunden till beslutet.

- Hittills hat det inge funnits någon generell anmälningsskyldighet. Därför hade de svenska myndigheterna dålig koll på hur många utsända som faktiskt jobbade i Sverige. Det var svårt att kontrollera om de svenska lagarna för anställda efterlevdes. Uppföljningen kommer att bli lättare nu.

Handelskammaren erbjuder stöd

Hur de nya reglerna ska tillämpas i praktiken kommer att meddelas inom några veckor i en separat förordning. Tysk-Svenska Handelskammarens juristavdelning ger stöd åt medlemmar och kunder om hur man följer det nya regelverket. Denise Schumann, jurist på Handelskammaren betonar:

– Självklart kommer vi att erbjuda rådgivning kring den nya utstationeringslagen. Till exempel kan handelskammaren anges som kontakt för de svenska myndigheterna.

Kontakt

Kerstin Kamp-Wigforss, LL.M.

Chefsjurist

Telefon:
+46-8-665 18 56
Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält