Näringsminister Mikael Damberg betonade vikten av goda affärsrelationer mellan Tyskland och Sverige

Olof Persson, Tysk-Svenska Handelskammarens ordförande, tillsammans med närings- och innovationsminister Mikael Damberg

Olof Persson hälsade välkommen till handelskammarens första event för året och önskade alla ett framgångsrikt år

Staffan Bohman, tidigare ordförande Tysk-Svenska HK, Tysklands ambassadör Michael Bock, Olof Persson och Mikael Damberg

Bland gästerna: Cecilia Björkman, Crefort AB, Ulla Nyman, Ikem, Valdemar Wigers, Tyska ambassaden, och Lars Gustafsson, BASF

Fr.v.: Franz Zinsberger, Boehringer Ingelheim, Ralf Beyer, EGC mbH Cottbus, och Gerd Hagmeyer-Gaverus, Sipri

Fr.v.: Thomas Brühl, Visit Sweden, Anders Lindgren, Itrim, och Mikael Damberg

Catrin Folkesson, exportchef på Clas Ohlson, var på plats

Kent Oderud från Miele

Jan Ploug från Rohde & Schwarz. I bakgrunden Daniel Kristiansson, Näringsdepartementet

Lisa Marie Arnold, Habau, tillsammans med Timothy Walentynowicz, Handelshögskolan i Stockholm

Jan Amberg, Utrikesdepartementet, i samtal med Karl-Heinz Gössling, Tysk-Svenska Handelskammaren

Kerstin Kamp-Wigforss, Almega, i samtal med ambassadörsfru Dagmar Bock

Kvällens meny bestod av bakad lax serverad på en bädd av rostade grönsaker. Till det serverades tyska viner och tysk öl

Mikael Damberg: ”Tyskland är Volvo-lastbilen som drar Europas ekonomi”

2015-01-30

Sveriges nya närings- och innovationsminister Mikael Damberg ser fram emot att bygga ut de goda kontakterna med Tyskland. Det underströk han när han gästade Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman’s New Year Reception i onsdags. Inom flera områden ser han Europas största ekonomi som en förebild för Sverige.

– Att vara med här är både en plikt och en ära för mig, så inledde näringsministern sitt tal till de omkring 120 gästerna från Tyskland och Sverige på evenemanget.

– De goda relationerna mellan Sverige och Tyskland är av stor betydelse för oss och för båda länderna. Min allra första utlandsresa som minister gjorde jag till Berlin och min tyska kollega Sigmar Gabriel. Jag hoppas att det intensiva ekonomiska och kulturella utbytet mellan våra länder kommer att fortsätta och växa ytterligare, sade han.

Ekonomin beroende av stark export

Mikael Damberg var huvudtalare när Tysk-Svenska Handelskammaren hade bjudit in företrädare för exportföretag, organisationer och samarbetspartner till 2015 års Chairman’s New Year Reception på Strandvägen 7a i Stockholm. Han lyfte fram att han sätter stort värde i de goda kontakterna mellan Sverige och Tyskland och betonade vikten av en stark svensk export.

– Halva Sveriges BNP skapas i exportsektorn. Vårt land har en lång tradition av att vara aktiv i den internationella handeln men vi kan göra ännu mer för att främja exporten, sade Mikael Damberg.

Mindre företag ska börja exportera

För näringsministern gäller det framför allt att få fler små och mellanstora företag att ta steget ut i världen. De svenska storbolagen är redan i allra högsta grad aktiva på den internationella marknaden men när det kommer till att få mindre företag att börja exportera kan Sverige lära en del av Tyskland, konstaterade han.

– För många av våra företag kan ju Tyskland vara ett utmärkt första land att expandera till. Det är ändå dragloket, eller kanske snarare Volvo-lastbilen, som drar den europeiska ekonomin, sade Mikael Damberg.

Som ett av områdena där förutsättningarna för ökad export skulle kunna bli ännu bättre nämnde näringsministern EU:s inre marknad. Redan idag går nästan 60 procent av den svenska exporten till EU och knappt 70 procent av importen kommer därifrån. Men bland annat vad gäller den gemensamma marknaden för tjänster och den digitala framtidsagendan finns förbättringspotential. Här har Tyskland och Sverige liknande intressen och borde samarbeta mer, menade ministern.

Vända sjunkande skolresultat

En stor framtidsutmaning ser Mikael Damberg i uppgiften att vända de sjunkande skolresultaten i Sverige och få utbilningssystemet på fötter igen.

– Om utbildningsnivån fortsätter att försämras kommer det på sikt att skapa stora problem för näringslivet. Denna dalande trend måste vi vända – det är ett av regeringens absoluta fokusområden.

Ministern berättade att man tittar på Tysklands lärlingssystem som ett sätt att bättre länka ihop skolor och elever med företagen. Framför allt gäller det att fånga upp svagare elever och ge dem ett framtidsperspektiv, något som dagens svenska system är sämre på.

Stort intresse för framtidsprojektet ”Industrie 4.0”

Ett annat område där både den svenska regeringen och näringslivet tittar uppmärksamt mot Tyskland är framtidsprojektet ”Industrie 4.0” som syftar till att digitalisera industrin och hela tillverkningsprocessen. Utvecklingen pågår även i Sverige men det tyska initiativet att samla både företagen och politiken i en gemensam strategi väcker stort intresse.

– Alla svenska företag pratar om detta och vilka konsekvenser utvecklingen kommer att få för dem. Vi tittar på det tyska exemplet och försöker lära från det. Till exempel borde vi i Sverige bli bättre på att samordna de olika initiativ och program som redan finns inom detta område. Ett av statsminister Stefan Löfvens stora strategiska mål är en återindustrialisering av Sverige. Vi behöver en stark exportindustri i vårt land – utan den kommer vi inte heller att ha pengarna som krävs för bra skola och välfärd, avslutade Mikael Damberg.