VW:s panel: Willy Silberstein, Åsa Westlund, Tina Helin, Sten Forsberg, Johanna Brunge Grant och Johan Rockström.

Diskussion om självkörande bilar hos Mercedes: Karin Adelsköld, Erik Bromander, Jens Henriksson, Daniel Frodin och Maria Krafft

Digitaliseringspanelen: Olof Faxander, Niklas Gustafsson, Charlotte Brogren, Björn O Nilsson, Joakim Bourelius, Anders Ferbe

Tysklands ambassadör Michael Bock talade om EMU:s framtid.

Mellan klimatutmaningen och EMU: tysk-svenska perspektiv i Almedalen

2015-07-02

Varje år bjuder Almedalsveckan i Visby på ett gigantiskt utbud av ämnen, talare och perspektiv. Av de nästan 3500 evenemang i år var det återigen flera som arrangerades av medlemsföretag och partner till Tysk-Svenska Handelskammaren. Här följer ett litet axplock av veckans seminarier med tysk-svensk koppling.

Frågorna som de olika medlemmarna och partner till Tysk-Svenska Handelskammaren driver i Visby är så olika som företagen och organisationerna själva. Volkswagen Group Sverige började sin Almedalsvecka till exempel med en paneldiskussion om samspelet mellan bilarna och klimatet. Går det överhuvudtaget att förena? löd utgångsfrågan.

Panelen, som bland annat bestod av Johan Rockström, professor på Stockholms universitet, Åsa Westlund, socialdemokratisk riksdagsledamot och medlem i Energikommissionen, och Sten Forsberg, chef för Volkswagen Personbilar, var enig i att biltrafiken kan och kommer att bli fossil- och därmed utsläppsfri inom några årtionden. Men för att nå dit behövs det tydliga mål och långsiktiga politiska styrmedel.

– Det krävs en mycket snabb omställning under de kommande åren och industrin är nästan på väg att klara den. Däremot har politikerna fastnat i de teknokratiska delfrågorna. Vi behöver politiker som presenterar den stora berättelsen om hur vi ska ta oss an klimatutmaningen, sade Johan Rockström under seminariet.

Mercedes låter bilarna köra själva

På tisdagen var det dags för en annan biltillverkare, Mercedes-Benz, att lyfta ännu en framtidsfråga för branschen. På seminariet med rubriken ”Är samhället redo för självkörande bilar?” presenterade man en undersökning om svenskarnas inställning till fordon med självkörande funktioner och diskuterade ämnet med experter från regeringen, Trafikverket, försäkringsbolaget Folksam och tidningen Teknikens Värld.

Deltagarna var överens om att självkörande bilar kan göra mycket nytta för samhället, till exempel förbättra trafikflöden, öka säkerheten eller frigöra tid till andra sysslor. Redan om några få år kommer vi att se dessa fordon på de svenska vägarna – därför gäller det nu att göra förberedelserna så att blandningen mellan människo- och datorstyrd biltrafik verkligen fungerar i praktiken.

Energi och digitalisering i fokus hos Siemens

Biltrafiken var också ett av ämnena i Siemens Almedalenprogram i år. På ett seminarium presenterades och diskuterades det spännande elvägsprojektet som företaget ska genomföra i samarbete med bland annat Scania och Region Gävleborg utanför Gävle. Men även energieffektivisering i fastighetsbeståndet, morgondagens värmeproduktion och digitaliseringen av industrin stod på Siemens agenda under veckan.

I det sistnämnda evenemanget deltog representanter för bland annat Sandvik, IF Metall, Vinnova och Volvo. Liksom i Industrie 4.0-diskussionen som Tysk-Svenska Handelskammaren arrangerade under måndagen höjdes röster för en nationell svensk strategi i digitaliseringsfrågan.

– Vi bör samlas om industrins framtid. Ett ”Sverige4.0” vore bra för svensk industri, sade Niklas Gustafsson, CSO Sustainability & Corporate Affairs på Volvo Group.

Elbolagen på jakt efter hållbara lösningar

Energifrågorna fanns i fokus hos Eon och Vattenfall. Eon diskuterade hur vi fullt ut ska bygga ett klimatsmart samhälle och när vi kan förvänta oss en färdriktning av regeringens energikommission. Lars Hjälmered, moderat riksdagsledamot, använde den tyska energiomställningen som exempel på tydlig färdriktning för Tyskland men såg en tendens att sönderreglera energimarknaden.

Vattenfall lyfte bland annat frågan om kärnkraftens framtid, den europeiska energiunionen samt hur man kan styra elproduktionen mot ett mer hållbart system. Gästtalare var energiminister Ibrahim Baylan (S), den moderata europaparlamentarikern Christofer Fjellner, SVT:s europareporter Rolf Fredriksson med mera.

SAP satsar på värdebaserad vård

Ännu en helt annan fråga valde mjukvaruföretaget SAP att fokusera på i sina egna arrangemang under andra halvan av veckan. Efter att koncernens globala expert för Industrie 4.0 och sakernas internet, Uwe Kubach, hade varit gästtalare på handelskammarens seminarium på måndagen valde man att lägga sitt krut på ämnet värdebaserad vård under torsdagen.

Tillsammans med företrädare för Karolinska Institutet, Stockholms läns landsting med mera visade experterna från SAP hur vården kan bedrivas mer innovativt, kvalitativt och effektivt med hjälp av de rätta it-lösningarna.

Innovationer för sakernas internet

Förutom att Bosch-koncernen var partner i Tysk-Svenska Handelskammarens evenemang i Almedalen arrangerade Veckans Affärer ett seminarium tillsammans med företaget om vilka affärsmöjligheter sakernas internet skapar. I paneldiskussionen menade Andrew Allen, vd för Robert Bosch AB, att man som vd måste tillåta en utveckling av digitaliseringen inom företaget utan att själv kunna allt. På frågan hur man behåller sin innovationskraft i storföretag lyfte han fram att Bosch-koncernen finansierar affärsidéer från start-ups.

Electrolux deltog i Almedalen för att diskutera lösningar för hållbart boende och för att sätta matsvinn på agendan. Det gjorde de genom att arrangera rundabordssamtal, bjuda in till sitt forskningsprojekts tvättstudio samt erbjuda den som twittrade på #matsvinn eller #matprat en god jordgubbs-smoothie gjord på överblivna gotländska jordgubbar.

I eurokrisens spår

Sist men inte minst – veckans fullträff vad gäller aktualitet: Mitt under den allt mer eskalerande Greklandskrisen hade Tysklands ambassad bjudit in till ett seminarium om utmaningarna som den Europeiska monetära unionen står inför. I ett nästan fullsatt tält gav ambassadören Michael Bock en inblick i den tyska regeringens Europa- och europolitik och svarade på många publikfrågor om det aktuella läget.

Eric Erfors från Expressen som lyssnade på föredraget undrade om ambassadören var synsk när han redan för månader sedan satte ämnet för seminariet. I sin blogg citerar han Michael Bock när han får frågan om EU kommer att pumpa in mer pengar i Grekland:

– En social katastrof måste på alla sätt undvikas. De som i dag lider mest i Grekland är de som har minst ansvar för krisen, sade ambassadören.