I München är det inte bara nära till Alpernas bergstoppar utan även till toppen av karriären.

Foto: Reinald Kirchner/Flickr.com

Här är Tysklands karriärhuvudstad

2014-09-11

I vilken stad kan man inte bara leva bra utan även göra karriär? Jobbörsen Yourfirm har undersökt karriärmöjligheterna i tio tyska städer. Resultatet: München toppar den prestigefulla listan.

I sin senaste Karriere-Atlas (karriäratlas) presenterar jobbsajten Yourfirm tio tyska storstäder som erbjuder många karriärmöjligheter för arbetstagare. Fokus ligger på den ekonomiska dynamiken i städerna. Viktiga faktorer i analysen var utvecklingen på arbetsmarknaden och i näringslivet, genomsnittslönen, hyrorna och livskvaliteten.

Den staden som hör till de bästa i alla kategorier är München. Den bayerska huvudstaden övertygar med höga löner, låg arbetslöshet, ett stigande antal arbetstillfällen och hög livskvalitet. Endasthyrorna kunde vara lägre, enligt undersökningen.

Düsseldorf och Berlin på pallplatserna

Efter München ligger Düsseldorf och Berlin på plats två och tre bland de undersökta städerna. Medan München är en dyr stad att leva i erbjuder Berlin billiga bostäder. Även utbudet på jobb har vuxit i Berlin – med 2,5 procent från 2007 till 2013. Denna utveckling ger goda möjligheter för arbetstagare.

Men inte bara de stora välkända städerna ligger bra till utan även en östtysk stad klarar sig bra i rankingen: Leipzig (plats 5). Staden har vuxit mycket på senare år, har numera 520 000 invånare och är särskilt populär bland studenter och unga yrkesverksamma. Här finns de billigaste bostäderna och hög ekonomisk tillväxt.

Däremot hör de klassiska mönsterexemplen Frankfurt och Stuttgart till förlorarna i undersökningen. Stuttgart är paradiset för ingenjörer, men antalet andra arbetserbjudanden är ganska begränsat, enligt karriäratlasen.