Drygt 50 personer kom till business afterworken för att få höra mer om satsningar i Skåne.

Michael Bock, Tysklands ambassadör i Sverige, underströk Skånes betydelse som Sveriges länk till kontinenten.

Det fanns också tid för samtal. Här Stefan Johansson i samtal med Gunther Kriegel, ILS, och Lasse Seger (t.h), Scandic.

Marc Boderke, Mercedes-Benz Sverige, Bengt Malmberg, Sustainable Business Hub, och Michael Bock

Gästerna bjöds på en buffé med regionala smaker tillagad av mästerkockarna från Skåne Kulinar.

Stephanie Bokelmann, International Club Skåne, Robert Hofbauer, DSVM Group, Lolo Lindgren, 5.11 och advokaten Hans T Lindell.

Norman Karsch i samtal med Johan Bjurmar, Legend Dairy Management

Trots regn och mörker erbjöd Region Skånes representationsvåning en skön atmosfär.

Ingrid Sernert-Fransson, Bernd Zamanpur och Marie Darmer från Tysk-Svenska Handelskammaren välkomnade och tog emot gästerna.

Globala företag dras till Skåne

2015-12-01

Skåne är en mycket intressant region för internationellt agerande företag att investera i. Det underströk talarna på Tysk-Svenska Handelskammarens och Invest in Skånes business afterwork i Malmö i onsdags. I år har till exempel den tyska industrikoncernen Bosch tillkännagivit flera tunga satsningar i regionen.

– Här i Skåne är vi stolta över att ha så många globala företag på plats och över all uppmärksamhet som vår region får runtom i världen. Vi är stolta över att få samarbeta med Bosch som satsar stort hos oss, men även över IBM, Johnson & Johnson och Canon, för att nämna några, som alla väljer att lägga betydande investeringar i Skåne, sade Stefan Johansson, vd för Invest in Skåne, när han inledde onsdagens business afterwork på Regionhuset i Malmö.

Framför drygt 50 deltagare från det skånska näringslivet presenterade han några tyska, svenska och internationella investeringar och initiativ i länet innan han lämnade över ordet till Tysklands ambassadör i Sverige, Michael Bock. Ambassadören besökte evenemanget under sin tre dagar långa resa till tyska företag och institutioner i regionen. Han underströk Skånes betydelse som Sveriges länk till Tyskland och kontinenten.

Mycket europeisk region

– Jag vet mycket väl hur viktig denna region är, både för Sverige självt och för de tysk-svenska relationerna. Vi befinner oss här i en väldigt europeisk region. Det är en av det europeiska projektets stora framgångar att gränsregioner som denna kan utvecklas tillsammans – även om vi under de senaste månaderna har fått lära oss att förutsättningarna snabbt kan ändras, sade han.

Under sitt korta tal avslöjade ambassadören dessutom att Malmö skulle få en ny tysk honorärkonsul. Efter en vakansperiod på två år utnämnde han Michael Leibig under torsdagen till ambassadens och Tysklands nya representant i staden.

– Förhoppningsvis kommer detta att bidra till en fortsatt positiv utveckling av relationerna mellan Skåne och Tyskland, sade Michael Bock.

Bosch etablerar utvecklingsenhet i Lund

Ett av de tyska företagen som jobbar på att intensifiera kontakterna med regionen är Bosch. Industrikoncernen med säte i Gerlingen utanför Stuttgart och globalt omkring 360 000 anställda beslöt i september att lägga en ny utvecklingsenhet för mjukvaruapplikationer i skånska Lund.

– Med den nya enheten kommer Bosch som ledande global leverantör av teknologi och tjänster framförallt att främja utvecklingen av applikationer för uppkopplade enheter och mobila lösningar, såsom infotainmentsystem i bilar, enheter för uppkoppling av bilar och komponenter för ”internet of things”. Boschs satsning i Lund understryker bolagets inriktning på att resolut driva utvecklingen framåt när det gäller uppkopplade komponenter för fordon, hushållsapparater och industriell utrustning, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Inledningsvis ska 40-45 personer anställas på den nya enheten. Att valet för etableringen föll just på Skåne motiverar Bosch med regionens framstående position vad gäller samspelet mellan elektroniska enheter, telekommunikation och molnbaserade tjänster:

– Mobilitet och konnektivitet inom bilindustrin är ett av våra affärsområden och i Lundaregionen finns den här typen av kompetens, sade Inger Rosén, kommunikationschef på Robert Bosch AB, till HD-Sydsvenskans näringslivssajt 8till5.

Miljoninvestering i Modcam

Men Boschkoncernen skapar inte bara egna nya enheter utan är, via sitt riskkapitalbolag Robert Bosch Venture Capital (RBVC), också en aktiv investerare i unga lovande start-ups. Även här verkar Skåne vara en intressant region för tyskarna. I september blev det känt att RBVC investerar totalt 5 miljoner kronor i Malmöföretaget Modcam, som har utvecklat en innovativ sensor för bildanalys som till exempel kan räkna människor i en folkmassa och analysera hur de rör sig.

– Vi tror att Modcams sensorsystem med decentraliserad intelligens öppnar enorma möjligheter för nya marknader i framtiden, berättade Hongquang Jiang, Investment principal på Robert Bosch Venture Capital, för 8till5.

Och i en intervju med tech-nyhetssajten Breakit tillade Modcams vd Andreas Nordgren:

– Vi befinner oss i ett läge där enheterna är färdigproducerade och vi vill öka takten. Men det handlar inte bara om pengarna, utan framför allt handlar det om att vi nu får möjlighet att jobba med Bosch. Det är väldigt smarta pengar och med deras hjälp kan vi expandera snabbt.