Foto: Holger Wirth/Flickr.com/Vattenfall

Fördelaktiga investeringsmöjligheter i tyska Lausitz

2015-11-12

Lausitz är en östtysk region i förändring. De senaste 50 åren präglades området av tung industri inom energibranschen. Numera erbjuder man en bred branschmix, investerings- och finansieringsmöjligheter med enorm utvecklingspotential och högt finansiellt stöd från både EU och tyska staten.

Regionen Lausitz ligger mitt i Europas hjärta, i de två tyska delstaterna Brandenburg och Sachsen. Området gränsar till både Polen och Tjeckien och är därmed länkat till både växande marknader i öst och redan etablerade marknader i väst.

De stora städerna Berlin, Dresden, Halle och Leipzig ligger i direkt anslutning. Där hittar man internationella flygplatser och bekväma förbindelser till regionen. På grund av läget har Lausitz många logistiska fördelar, det finns en bra järnvägsanknytning och även en inlandshamn.

Industriparken Schwarze Pumpe

Den centrala industriparken i Lausitz kallas Schwarze Pumpe (svarta pumpen). Området stod fram till 1980-talet för största delen av dåvarande Östtysklands strömförsörjning. De senaste åren har Schwarze Pumpe dock utvecklats från ett centrum för tung industri till en multifunktionell industripark.

Industriparken Schwarze Pumpe erbjuder de bästa förutsättningarna för företag inom branscherna

  • Energi
  • Metallbearbetning, maskintillverkning
  • Livsmedel
  • Kemisk industri
  • Logistik
  • IT- och kommunikationsteknik

Runt 80 företag från branscher som energiteknik, maskintillverkning, kemisk industri, pappersindustri, livsmedelsindustri, trafik och logistik, it- och kommunikationsteknik och glasindustri är etablerade, med sammanlagt över 4250 anställda. Exempel på företag på plats är Pewo EnergietechnikHamburger RiegerSiemensActemiumKnauf Deutsche GipswerkeLinde och Xervon. Vattenfall, en av de stora aktörer inom energiproduktion i regionen, sålde efter långa förhandlingar sin brunkolsverksamhet i Lausitz i oktober 2016, vilket fick stor uppmärksamhet i Sverige, Tyskland och utomlands. 

Omfattande finansiellt stöd

Lausitz är idag en av Europas finansiellt mest främjade regioner. Företag som etablerar sig i området har tillgång till finansiellt stöd från såväl EU som delstaterna Brandenburg och Sachsen. Industriparkledningen VSG GmbH tar hand om samtliga investerare.

Nyetableringen av industriföretag har högsta prioritet i staden Spremberg och kommunen Spreetal. Finansiellt stöd erbjuds till investeringar men också till nya produktetableringar, forskning och åtgärder för reducering av driftmedel, exempelvis via bidrag till lönekostnader.

I denna del av Tyskland finns dessutom flera tekniska toppuniversitet och Lausitz industri drar till sig den utbildade arbetskraften. Eftersom industriparken är lättillgänglig har den blivit en attraktiv arbetsplats för studerande och nyutexaminerade. Regionen är även ansluten till Tysklands industriclusterkoncept. Aktörer från alla sektorer kan få ett kompetensutbyte med andra industriaktörer, akademiker eller investerare och dra nytta av närheten till varandra.

Hög livskvalitet i mångsidig kulturregion

Den intensiva kolbrytningen i Lausitz har tagit hårt på landskapet och regionen främjar nu nya lösningar för att återskapa och bygga upp miljön. Stora satsningar för att förvandla området till en attraktiv naturregion har gjorts de senaste åren, med gott resultat. Övergivna industrianläggningar har gjorts om till museum och gamla gruvor har blivit natursköna fritidsområden.

Lausitz har därmed utvecklats till en unik och mångsidig kulturregion och är numera även Europas största konstgjorda sjölandskap. Av de totalt 23 sjöarna ska tio länkas ihop med kanaler. Många av sjöarna har skapats enbart för vattenaktiviteter vilket gör Lausitz till den perfekta semesterorten för vattenentusiasten.

Även naturen har börjat återhämta sig och regionen är nu hem åt sällsynta djur och växter. Förutom vattenaktiviteter finns även cykling, vandring och bergsklättring. Landskapsomvandlingen skapar samtidigt möjligheter för nya näringar. Stor investeringspotential finns inom hotell, gastronomi, turism, byggnation av bostäder, husbåtar, detaljhandel och för tjänsteföretag.

Fördelar med en etablering i östra Tyskland

  • Högt finansiellt stöd i ett av Europas mest främjade områden
  • Väl utbyggd infrastruktur
  • Marknadsföringsmöjligheter "made in Germany"
  • Prisvärd etableringsort för produktions- och tjänsteföretag
  • Logistiskt fördelaktigt läge nära Europas stora marknader, nära Berlin
  • Facklig och vetenskaplig kompetens
  • Branschmix ger synergieffekter
  • Hög rättssäkerhet
  • Livs- och älskvärd region

Låter detta intressant för dig och ditt företag? Ta kontakt med oss och våra partner på plats och lär känna ett av Tysklands mest fördelaktiga etableringsområden! Boka ett rådgivningsmöte här så berättar vi mer om Lausitz.

Kontakt

Anne Öye

Market Entry & Business Development

Kontakta mig
Vi tar endast emot ärende från företag och organisationer.
Genom att skicka in formuläret behandlar Tysk-Svenska Handelskammaren dina personuppgifter. Integritetspolicy | Tysk-Svenska Handelskammaren
Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte och för att förhindra automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriska fält