Energiministern tycker att konflikterna mellan de olika partierna kring energifrågorna minskar.

Ibrahim Baylan med Ulf Troedsson (t.v.), Siemens, och Olof Persson (t.h.), ordförande Tysk-Svenska HK.

Olof Persson hälsade välkommen. Inför 2016 nämnde han bl a kammarens Tysklandsprogram med Energimyndigheten och Talangprogrammet.

Dag Klockby, vd och ägare av det svenska möbelföretaget Gärsnäs, berättade kort om företagets historia och Tysklandssatsningar.

Artichoke stod för maten under kvällen. Här Inger Rosén från Bosch och Andreas Jonason från Simon Kucher & Partners vid buffén.

Ibrahim Baylan med Ann-Christin Hägglund, PwC, Ralph Tischer, vd Tysk-Svenska Handelskammaren, och Olof Persson.

Tysklands ambassadör Michael Bock och Ralph Tischer.

Anna och Dag Klockby, ägare av Gärsnäs, i vars showroom kvällens event ägde rum.

Runt 120 representanter från tyska och svenska bolag kom till evenemanget i onsdags kväll.

Malin Dahlroth, Uniper, samtalar med Tysk-Svenska Handelskammarens Norman Karsch.

Från vänster: Martin Kauffner, Christian Ehrhardt, Franz Zinsberger och Sascha Schaeferdiek.

Anna H Kramer, KTH, hittade Lars-Henrik Jörnving från Scania att samtala med i vimlet.

Två av Tysk-Svenska Handelskammarens styrelsemedlemmar: Olof Persson och Jan Brockmann, AB Electrolux.

Johan Hassel, Global Utmaning, Oskar Ahnfelt, Hallvarsson & Halvarsson, Therese Knapp, Regeringskansliet, och Ibrahim Baylan.

Nya och gamla kontakter möttes. I bakgrunden Alexander Schenk, Europeiska investeringsbanken.

Ralf Beyer, Wirtschaftsförderung Stadt Cottbus, och Patricia Steiner från Tysklands ambassad.

Jan Amberg, Utrikesdepartementet, och Reiner Gatermann.

Jordärtskockscappucino med strimlad kallrökt lax, renklämma, blini med kräftskagen, rostbiff och Västerbottenostpaj.

Tack för denna kväll!

Energiewende på svenska: Baylan siktar på bred energikompromiss

2016-01-29

Vad Tyskland har gjort med sin Energiewende är fantastiskt på många sätt och vis. Men man behöver titta på energisystemet i sin helhet. Utan en allomfattande och långsiktig plan blir omställningen väldigt kostsam, sade Ibrahim Baylan, Sveriges energiminister och Energikommissionens ordförande, när han gästade Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman’s New Year Reception i onsdags.

– Det är mycket imponerande hur Tyskland har lyckats öka förnybara källors andel av energiproduktionen så snabbt. Men bygger man ut vindkraften och solenergin måste man tänka på hur det till exempel påverkar kraftnätet. Gör man förändringar i en del av energisystemet kommer det att ha inverkan på de andra delarna också, sade Ibrahim Baylan.

Ministern var årets gästtalare på Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman’s New Year Reception på Gärsnäs showroom i Stockholm på onsdagskvällen. Inför runt 120 representanter från större tyska och svenska exportföretag och företrädare från energibranschen lade han fram sina tankar kring Sveriges framtida energiförsörjning och berättade om Energikommissionens arbete.

Blocköverskridande överenskommelse

Kommissionen, där Ibrahim Baylan är ordförande, tillsattes i mars 2015 och har som uppdrag att ta fram ett underlag till en bred politisk överenskommelse om energipolitikens inriktning i Sverige. Man tittar på såväl energibehovet som produktionen, överföringen och marknadsförutsättningarna och har bland annat gjort ett studiebesök i Energiewende-landet Tyskland. Företrädare från alla åtta riksdagspartier ingår i kommissionen tillsammans med generaldirektörerna för Energimyndigheten, Energimarknadsinspektionen och Svenska kraftnät.

– Sverige behöver ett stabilt, konkurrenskraftigt och hållbart energisystem. Det enda sättet att ta fram långsiktiga spelregler för det är att samarbeta över blockgränserna och med alla berörda parter inom energisektorn. Med tanke på den snabba förändringstakten vi ser idag är Energikommissionens arbete vår sista chans att få till stånd en friktionsfri och kostnadseffektiv omställning inom överskådlig tid, sade ministern.

Hög samarbetsvilja i kommissionen

Energifrågorna har varit politiskt omstridda och omdebatterade i Sverige under lång tid. Men Ibrahim Baylan ser att konflikterna mellan de olika partierna minskar och tror att alla sidor är villiga att gemensamt hitta en bra kompromiss som håller:

– Vad jag älskar med Sverige är att vi kan ha politiska debatter, men när det kommer till verkliga utmaningar har vi historiskt sett alltid hittat ett sätt att samarbeta och komma fram till en lösning som alla kan stå bakom. Jag hoppas att vi kan fortsätta på den vägen. En stark polarisering är dåligt för vårt land och skulle göra Sverige fattigare på längre sikt.

Konsensus om kärnkraften

Även vad gäller den omtvistade kärnkraften tror energiministern att en lösning kan vara i sikte. Enligt honom finns det idag ”mer eller mindre” en konsensus i Sverige hur frågan ska hanteras. Att, som i Tyskland, ta ett politiskt beslut och avveckla kärnkraften inom några år finns inte på kartan för honom. Samtidigt förhindrar dagens regler, som lägger allt ansvar och alla kostnader på elbolagen, att de befintliga reaktorerna ersätts med nya.

– Ingen kommer att vilja investera i nya kärnkraftverk och ingen kommer att våga låna ut pengar till ett sådant projekt. Men idag har vi ett elöverskott i Sverige som vi exporterar. Vi kommet att klara oss bra även när några äldre reaktorer har tagits ur drift. Jag anser att sex reaktorer är tillräckligt, de får fungera som vår bro till den förnybara framtiden.

Mer export av energi- och miljöteknik

Helt generellt tror Ibrahim Baylan att Sverige har goda förutsättningar för att lyckas med en långsiktig och kostnadseffektiv omställning av energisystemet. Vi har lång erfarenhet av att använda oss av förnybara energislag och ligger globalt sett långt framme i processen. Det tekniska föresprånget borde dock lyftas fram mer internationellt, menar energiministern:

– Vi är ännu inte så bra på att exportera våra kunskaper inom dessa områden. Det finns till exempel utmärkta lösningar för smarta energisystem och framstående forskning om solceller i Sverige. Här finns stor exportpotential som kan leda till nya jobb på svenska företag. Vi behöver förbättra samarbetet mellan staten och näringslivet för att stödja dessa företags internationaliseringsprocess, sade Ibrahim Baylan.