Fordonsvärmare är en viktig del av Eberspächers produktsortiment som ledande leverantör av fordonselektronik.

Foto: Eberspächer

Bild från 1914 på Eberspächers fabriker i sydtyska Esslingen. Än idag ligger företagets huvudsäte här.

Tillverkningsanläggningarna präglas av innovation och framåtanda.

Eberspächer 150 år: en innovationsresa från vattenkannor till fordonselektronik

2015-11-11

I år kan det tyska familjeföretaget Eberspächer fira 150 år av framgångsrika innovationer. Företaget har idag dotterbolag och filialer i 25 länder världen över och är en av de globalt ledande systemleverantörerna och -utvecklarna när det gäller avgasteknik, fordonsvärme och klimatsystem för bussar med högt ställda krav på miljövänlighet och innovativa lösningar.

På sin bröllopsdag 1865 lade Jakob Eberspächer första stenen till företagets historia när han i källaren till sitt hus startade en verkstad med tillverkning av bland annat vattenkannor, värmeflaskor och takrännor, som han sålde till privatpersoner. Tack vare tidens gynnsamma ekonomiska utveckling kunde han snabbt utöka både produktion och sortiment och börja sälja till företagskunder också. När Jakob Eberspächer som 28-åring lyckades tillverka glastak med metallinfattning så man slapp använda kitt var det en revolution på marknaden.

Fokus på fordonsindustrin

Den stora depressionen på 1930-talet drabbade företaget hårt. Men tack vare Ebersprächers öppenhet inför att prova nya vägar kunde företaget överleva. Genom personliga kontakter till Daimler-Benz fick man uppdraget att börja tillverka ljuddämpare för bilar. Detta visade sig vara ett vägledande beslut för företagets framtid.

Genom skickliga investeringar och förstärkning via extern expertis växte produktionen kraftigt och 1954 firade man att den miljonte ljuddämparen tillverkats på företagets fabriker i sydtyska Esslingen vid Neckar, där huvudkontoret ligger än idag. När krav på mindre utsläpp i fordonsindustrin kom började företaget tillverka katalysatorer. 1999 kom elektriska fordonsvärmare och sedan 2001 satsar Eberspächer även på fordonselektronik. 2010 köpte bolaget upp ett företag som tillverkade klimatsystem för bussar och detta område spelar idag en allt större roll.

– Vi har alltid haft en bra känsla för nya utvecklingar och har aldrig varit rädda för förändringar. Samtidigt håller vi fast vid våra kärnvärden. Som familjeföretag har vi drivit vår verksamhet i 150 år med fokus på stort ansvar, kvalitet, service och innovation, säger Heinrich Baumann, vd på Eberspächer Climate Control Systems GmbH & Co. KG.

Eberspächer i Sverige

1980 etablerades Eberspächer i Sverige. Med sitt huvudsäte i Trollhättan, före detta fordonstillverkaren Saabs hemstad och ett av regionens viktigaste industriella centrum, fokuserar medlemsföretaget i Tysk-Svenska Handelskammaren på distribution av fordonsvärmare och klimatsystem samt på försäljning till övriga skandinaviska länder.

I Nyköping har företaget sedan fyra år tillbaka en produktionsanläggning för avgaskomponenter och katalysatoranläggningar. Dessutom har man ett team svenska utvecklare som arbetar med fordonsspecifika adaptioner för fordonsvärmare. De svenska dotterbolagen arbetar även nära huvudkontoret i Esslingen i flera utvecklingsprojekt. Eberspächer sysselsätter totalt 725 anställda i Sverige.

Innovationer för framtiden

Redan i dag arbetar företaget för morgondagens mobilitet. De allt strängare utsläppsreglerna, den komplexa värmehanteringen i samband med eldrift och de allt högre kraven som ställs på fordonselektroniken resulterar i målinriktader investeringar i forskning och utveckling.

– Grunden till vår framgång under de här 150 åren är våra ingenjörers innovationsförmåga. Jag är helt övertygad om att vi tack vare stark forskning och utveckling samt vårt globala nätverk aktivt kan påverka fordonsmarknadens framtid genom våra innovationer, säger Martin Peters, en av koncernens tre vd:ar.

Eberspächer är med sina 8 400 anställda världen över ett framstående exempel på Tysklands exportorienterade företagskultur. För de kommande 150 åren är företaget mer än väl rustat.