Catherine L Mann på Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman's New Year Reception 2018

Catherine L Mann på Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman's New Year Reception.

Publiken på Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman's New Year Reception 2018

Representanter från stora och mellanstora exportföretag var bjudna till evenemanget.

Frida Wallnor på scenen på Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman's New Year Reception 2018.

Moderator var Frida Wallnor, ledarskribent på Dagens industri.

En gäst ställer en fråga på Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman's New Year Reception 2018.

Deltagarna hade möjlighet att ställa frågor direkt till Catherine L Mann.

Ralph Tischer, Catherine L Mann, Staffan Bohman och Hans-Jürgen Heimsoeth på Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman's New Year Reception 2018

Ralph Tischer, Tysk-Svenska Handelskammarens vd, Catherine L Mann, Staffan Bohman, handelskammarens ordförande, och Hans-Jürgen Heimsoeth, Tysklands ambassadör.

Gästerna på Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman's New Year Reception 2018 minglar med varandra.

Efter Catherine L Manns föredrag fanns tid för personliga samtal.

Erik Askensjö på Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman's New Year Reception 2018.

Erik Askensjö, Schaeffler Sverige.

Sofia Göransson på Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman's New Year Reception 2018.

Sofia Göransson, Grand Hôtel Stockholm.

Ulrich Adamheit på Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman's New Year Reception 2018.

Ulrich Adamheit, Vattenfall.

Anna Kramers på Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman's New Year Reception 2018.

Anna Kramers, KTH.

Sverker Lundkvist på Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman's New Year Reception 2018.

Sverker Lundkvist, Dreber Lundkvist & partners.

Två kvinnor tar mat från buffén på Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman's New Year Reception 2018

Gästerna bjöds på buffé, tyska viner och tysk öl från Grosshandel Fredrik Johansson.

Olika små desserter från buffén på Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman's New Year Reception 2018.

Maten och de smarriga efterrätterna levererades av Artichoke Food & Catering.

Catherine L Mann: Sverige och Tyskland kan mer

2018-01-29

Världsekonomin behöver inte mindre utan mer globalisering. Det var det tydliga budskapet som OECD:s avgående chefsekonom Catherine L Mann förmedlade på Tysk-Svenska Handelskammarens Chairman’s New Year Reception i Stockholm i torsdags kväll. Med grafer och data bevisade den välrenommerade ekonomen varför hon också kallas för ”Queen of Big Data”.

För 2018 prognostiserade Catherine L Mann en global BNP-tillväxt på 3,7 procent – men efter det går det nedför, varnade hon.

– Den stora utmaningen för såväl företag som konsumenter och politiker är inte att vi har för mycket globalisering, utan att vi har för lite, sade den amerikanska ekonomen som efter tre år på OECD:s ekonomiforskningsavdelning i Paris nu byter jobb och börjar som chefsekonom på Citigroup i New York i februari.

För att uppnå hållbar tillväxt behöver handelsintensiteten och handelsintegrationen öka och möjligheterna som internet ger nyttjas bättre. Data från OECD bevisar: Ju större andelen internetanvändare är i ett land desto fler produkter levererar man till fler mottagarländer. Sverige ligger egentligen inte dåligt till i detta hänseende, men det räcker inte för Catherine L Mann:

– Ni ligger ändå långt bakom vad som skulle kunna vara möjligt när man tänker på hur pass digitaliserat ert land är, sade hon.

Tjänstesektorn ligger efter

Enligt Mann är det två faktorer som har fundamental betydelse för hållbar ekonomisk tillväxt: tjänstesektorn och produktiviteten. Detta gäller även för Sverige och Tyskland. I båda länder ökar tjänstesektorn stadigt i betydelse. Produktivitetstillväxten inom tjänsteområdet ligger dock långt bakom den inom tillverkningsindustrin.

Handels- och investeringshinder, som globalt sett framförallt drabbar mindre företag mer än genomsnittet, är bara en liten del av förklaringen vad gäller Sverige och Tyskland. I OECD:s Services Trade Restrictiveness Index når båda länder nämligen relativt bra placeringar. Ändå finns det förbättringspotential, menar Catherine L Mann:

– Varför ligger era länder inte längst ned på skalan? Varför är ni inte best practice?

Klyftan mellan ”the best” och ”the rest” ökar

Samtidigt varnade hon för att låta sig luras av genomsnittssiffror när det kommer till produktivitetstillväxten. En nyanserad blick visar nämligen märkbara skillnader mellan ”the best” och ”the rest”.

Sedan 2002 har produktiviteten ökat markant hos toppföretagen (bästa 5 procent i varje bransch). Hos de resterande 95 procent har den dock stått stilla. Detsamma gäller även för utvecklingen av reallönerna.

– Eftersläntrarna, alltså 95 procent av alla företag, betalar sin personal dåligt. De som ligger i toppen betalar bra – men kanske inte heller så bra som de borde göra, sade Catherine L Mann. Följden av denna utveckling blir att löneskillnaderna ökar.

Sverige och Tyskland behöver reformer

Den största faran inför framtiden ser chefsekonomen i att politikerna och näringslivet självgott lutar sig tillbaka och inte genomför nödvändiga reformer eftersom konjunkturläget just nu är bra. För Sverige är bostadsmarknaden den största utmaningen, menar Mann:

– Detta är inte bara en fråga för finansmarknaderna utan är även viktigt i diskussionen om produktivitetstillväxt och löneskillnader.

Vad gäller Tyskland ser Catherine L Mann två stora problem: tjänstesektorn och jämställdheten:

– Tyskarna tror att deras tjänster är bra nog och att kvinnor arbetar tillräckligt. Detta är två mycket känsliga frågor, sade hon.