Berlin – ett uppstartsparadis för svenska IT-entreprenörer

in
Foto: Nico Hofmann / Chaos Communication Camp i Berlin 2011
Den tyska huvudstaden har länge setts som en plats för konstnärlig kreativitet och alternativ kultur, och nu är även IT-innovationen på väg att få ett centrum i Berlin.

Den nya industrin som växer fram kallas i folkmun för Silicon Allee, och liknas vid en europeisk motsvarighet till det innovativa IT-distriktet Silicon Valley utanför San Francisco.

En ny typ av kreatörer är på väg att etablera sig i Berlin. Stadens konstnärer och musiker har på senare år fått sällskap av unga ambitiösa IT-innovatörer som valt Berlin som utgångspunkt för uppstart av internetföretag. E-handelsföretag tillsammans med spel- och applikationsutvecklare är på väg att göra Berlin till en av Europas hetaste städer för internetbranschen. Från att ha varit ett center för alternativ kultur är Berlin på väg att bli ett högteknologiskt centrum, en snabbt växande marknad som rör sig i en snabb takt. Människor från hela Europa med meriterande tekniska bakgrunder kommer till staden för att utbyta idéer med varandra och ta del av den nyskapande kultur som Berlin gjort sig känd för.

Berlin är en internationell stad och har länge lockat unga personer som vill skapa något nytt och unikt. Jämfört med andra tyska städer är Berlin inget finanscentrum. Istället lockas entreprenörerna av Berlins kulturliv och faktumet att det fortfarande är en av de billigaste städerna i Europa. Levnadskostnader, kontorslokalhyror och lönenivåer är lägre och är således attraktivt ur ett entreprenörsperspektiv. Tillsammans med den tyska traditionen av ingenjörsskap utgör detta en bra utgångspunkt för uppkomst av nya teknikföretag.

Svenskar och Berlin
I Berlin finns ett antal framgångsrika IT-företag, varav flera är svenska. Musiktjänsten Soundcloud och digitala bokleverantören Readmill är två företag vars svenska grundare valt Berlin som utgångspunkt. Grundarna till Soundcloud, Alexander Ljung och Eric Wahlforss, etablerade sig i Berlin 2007 och har idag lyckats locka över 10 miljoner användare till sitt sociala musiknätverk. Tillsammans med andra europeiska innovatörer som Wooga, Twago och Researchgate, är de ett av många exempel på IT-branschens snabba tillväxt i staden. Tempot är högt i Berlin och allt fler riskkapitalister intresserar sig för de snabbt växande företag som etablerar sig. Exempelvis har Niklas Zennerström, en av grundarna till Skype, investerat i applikationsutvecklarna 6wunderkinder med sitt riskkapitalbolag och Soundcloud har attraherat investerare från USA och Storbritannien.

Berlin är även en attraktiv plats för internetbaserade företag som anställer svenskar. Till exempel arbetar både Groupon och matchmakingsajten Edarling mot den svenska marknaden från Berlin. Edarlings Sverigeavdelning har sedan lanseringen 2010 haft 20 svenskar anställda och på kontoret arbetar över 20 olika nationaliteter tillsammans. Edarlings Sverigechef, Jessica Westin, säger angående Berlins dragningskraft att:

- Många svenskar intresserar sig för Berlin eftersom staden är relativt ung i modern bemärkelse. Både teknik- och kulturscenen fullkomligt exploderar, vilket gör det enkelt att hitta någonting för alla. Dessutom tror jag att det finns två andra avgörande faktorer för Berlins popularitet hos svenskar, dels är tyskan inte helt främmande från svenskan som språk och dels är det inte långt att ta sig mellan Sverige och Berlin.

Påverkan på Berlin som stad
Att Berlin under senare år har blivit ett Mecka för IT-entreprenörer kan dock innebära att det gamla Berlin till viss del fasas ut. Det finns delar av staden som inte ser en ökad gentrifiering som något positivt och frågan är om även programmerare kan ta plats i stadens myller av subkulturer. Emellertid behöver Berlin något nytt som kan höja stadens ekonomiska konkurrenskraft. Berlin har fortfarande hög arbetslöshet (ca 13 procent),  i jämförelse med resten av landet (ca 7 procent) och har länge marknadsfört sig som den kreativa staden med betoning på mode, konst och musik. Förhoppningarna är att det kreativa, det som gör staden attraktiv för turister, också ska ha en effekt på ekonomin och även leda till att staden kan sluta förlita sig på resurser från rikare delar av landet som Bayern och Baden-Württemberg.

Den växande IT-industrin kan möjligtvis ge en inblick i stadens ekonomiska framtid. Berlins unga och drivna IT-entreprenörer delar en vision och tillsammans kan de sätta Berlin och Silicon Allee på kartan som Europas uppstartsparadis.