Olika slags sill

Foto: Klädesholmen

Svensk sill tar sig utomlands

På den lilla ön Klädesholmen i Bohuslän på svenska västkusten går silltraditionerna flera hundra år tillbaka i tiden. I mitten av 1900-talet var ett 25-tal sillföretag verksamma på den kvadratkilometer stora ön, men sedan dess har skaran decimerats kraftigt.

Så sent som 2002 gick tre av de kvarvarande familjeföretagen samman och bildade Klädesholmen Seafood AB, som sedan i fjol huserar i en helt nybyggd fabrik på 9 000 kvadratmeter.

– Vi försöker slå vakt om de gamla traditionerna samtidigt som vi strävar efter att vara ett modernt, nyskapande företag med produkter som ligger i tiden, säger vd Per-Aste Persson.

Klädesholmen Seafood har ett brett sortiment av olika sillprodukter som numera kan avnjutas inte bara i Sverige, utan även i en rad andra länder, som till exempel Tyskland. Däremot skiljer sig smakpreferenserna åt mellan olika marknader, konstaterar Per-Aste Persson:

– I Sverige är matjessillen samt löksillen och senapssillen storsäljarna nummer ett, framförallt vid de stora högtiderna jul, påsk och midsommar, till skillnad från tyskarna som har en förkärlek för vår currysill.

Företaget samarbetar med Tysk-Svenska Handelskammaren för bland annat redovisning av avgifter för förpackningsåtervinning på olika marknader inom EU.