Svensk fotokonst ställs ut i Berlin

Intresset utomlands är stort inte bara för svensk filmkonst, utan även för svensk fotokonst.

I september förra året öppnade Swedish Photography på Oranienburger Straße i centrala Berlin ett galleri med inriktning på svensk fotokonst.

– Sverige har många duktiga fotografer. Galleriet ska vara ett skyltfönster som visar var svensk fotokonst står i dag, säger Nina Grundemark, som står bakom galleriet.

Nina Grundemark har sedan 2007 drivit galleri ikon på Södermalm i Stockholm, men växte med tiden ur lokalerna. Det var då tanken väcktes att flytta verksamheten till galleritäta Berlin – den tyska huvudstaden har cirka 600 gallerier jämfört med ett 100-tal i Stockholm.

– Jag har flera gånger besökt Berlin som turist och älskar staden. Berlin är en konstmetropol och har något som Stockholm saknar, nämligen kulturturister, säger hon.

Swedish Photography har två anställda och kontrakt med ett 20-tal svenska fotografer som kommer att ställa ut på galleriet. Verksamheten drivs genom ett svenskt aktiebolag – Swedish Photography in Berlin AB – med tysk filial. Tysk-Svenska Handelskammaren anlitades i samband med bolagsbildning och etablering.

– Den tyska byråkratin är invecklad och handelskammaren har varit en ovärderlig resurs för att snabbt komma igång, konstaterar Nina Grundemark.