Starkt fäste i Tyskland

Zirkona Sweden AB i Umeå har utvecklat en unik fästanordning som används för att montera utrustningen på ett både flexibelt och säkert sätt.

Datorer och bildskärmar används i allt fler fordon som personbilar, lastbilar, bussar, traktorer, skogsmaskiner och truckar. Zirkona Sweden AB i Umeå har utvecklat en unik fästanordning som används för att montera utrustningen på ett både flexibelt och säkert sätt.

Zirkona Sweden AB startade 1995 och har i dag fem anställda som svarar för utveckling, produktion och försäljning. Huvudprodukten är Zirkona Joiner System, en både enkel och stark fästanordning, som kan anpassas till en mängd olika användningsområden.

– Några av våra stora kunder är Jordbruksverket samt energibolag som Fortum och Eon, som ställer höga krav på hållfasthet. Våra produkter tillverkas i aluminium och rostfritt stål till skillnad från de flesta konkurrenter som använder plast, förklarar Martin Ericsson.

Huvuddelen av kunderna finns i Norden, men sedan några år förekommer även en viss export till USA, Kanada och Nederländerna. Hösten 2010 inleddes även en stor satsning på Tyskland.

– Den tyska marknaden är enormt intressant – dels genom sin storlek, dels genom att våra produkter har ett mycket konkurrenskraftigt pris relativt konkurrenterna, säger Martin Ericsson.

För att knyta kontakter har Zirkona Sweden AB bland annat deltagit i två stora mässor i Tyskland. Målgruppen är företag med stora fordonsparker samt fordonsindustrin.

– Flera tyska företag har visat intresse för våra produkter. Bland annat har vi fått kontakt med ett designföretag som ritat in våra produkter i skördetröskor och lantbruksmaskiner.

Martin Ericsson fäster stora förhoppningar till den tyska marknaden och räknar med att den ska bli en av de största på sikt.