Välkänt svenskt godis på hyllorna i IKEA-varuhusen

Läkerol, Malaco och Ahlgrens bilar är några av de välkända varumärken som tillverkas av LEAF Sverige AB, det marknadsledande företaget inom sockerkonfektyr i Skandinavien.

LEAF Sverige ingår i sin tur i LEAF International, som ägs av de två riskkapitalbolagen Nordic Capital och CVC Capital Partners.

LEAF Sverige är huvudsakligen verksamt på svenska marknaden samt inom så kallad ”travel retail”, alltså det som tidigare gick under benämningen tax free. Någon egen export har företaget inte, däremot är IKEAs varuhus utomlands en viktig försäljningskanal.

– Ett urval av våra produkter finns i IKEAs Sweden Shops, som finns i alla varuhus utanför Sverige och Danmark, säger Helena Anton, som arbetar med information på LEAF Sverige.

Tyskland med 45 IKEA-varuhus är den enskilt största IKEA-marknaden för LEAF Sverige. Inom ”travel retail” har företaget försäljning inom den tyska gränshandel som angränsar till Danmark.

– När vi arbetar med produkter för export är det viktigt att ta hänsyn till nationell lagstiftning om produktmärkning. Tysk-Svenska Handelskammaren är en värdefull resurs som hjälper oss med de avtal och den redovisning som behövs inom miljöområdet i Tyskland, förklarar Helena Anton.